Bästa solcellsladdaren 2024 – håll dina apparater fulladdade och redo för äventyr

Under vår, sommar och tidig höst i Sverige finns det goda möjligheter till äventyr i naturen, men även möjligheten att få dina elektroniska prylar laddade med hjälp av solens kraft.

För att underlätta ditt val av solcellsladdare har vi tagit fram en del testvinnare som vi anser är allra bäst på marknaden just nu, framförallt för gemene man som behöver hålla kontakten med familj och vänner även om hen befinner sig vildmarken, skogen, eller ute till sjöss. Vi rekommenderar särskilt Powertraveller Falcon 40, en riktigt högkvalitativ solcellsladdare som laddar alla tänkbara enheter utan några som helst problem.

Bäst i Test bland solcellsladdarna

Vi har delat upp våra vinnare i tre distinkta kategorier för att göra det så enkelt som möjligt för våra läsare, men också för att visa på olika alternativ beroende på vilken budget du har. I kategorin Bäst & billigast valde vi ut Powertraveller Solar Extreme, en prispressad men funktionell solcellsladdare som är både kompakt och lätt.

Mellankategorins vinnare blev i sin tur Powertraveller Falcon 7, en hopvikbar laddare som klarar av att ladda både smartphones, actionkameror och andra enheter utan problem. Vinnaren i kategorin Premium utsåg vi som Powertraveller Falcon 40, storebrodern till mellanklassens testvinnare med en maxeffekt på hela 40 Watt.

Bäst & Billigast: Powertraveller Solar Extreme

Powertraveller Solar Extreme är en billig men lätt produkt på endast 289 gram, samtidigt som du får upp till 5 Watt i effekt för laddning av mindre enheter. Med den vikbara utformningen kan du enkelt packa med laddaren, men den öppnas också upp med en vinkel på 225 grader som underlättar fästandet på ryggsäckar eller tält tack vare de medföljande kardborrebanden.

Denna laddare har en 5V 2A utgång som passar för många moderna enheter som surfplattor (iPad mfl.) , smartphones och GPS-enheter.

Några utmärkande egenskaper med Solar Extreme från Powertraveller är:

  • VIkt på endast 289 gram
  • LED-indikator i 2 färger (rött och grönt) som visar hur bra enheten laddar
  • Vattenresistent
  • MPPT teknologi som tillåter laddning även i dåligt ljus

Cirkapriset är också lågt på endast 800 kronor, ett rimligt pris för vad du får för pengarna. Vi rekommenderar denna solcellsladdare främst för den budgetmedvetne användaren, men även för dig som inte vill spendera allt för mycket pengar inför ditt köp.

Mellan: Powertraveller Falcon 7

Med Powertraveller Falcon 7 har du inte bara en IPX-4 klassad solcellsladdare som tål vatten, du får också en utmärkt produkt till ett mycket rimligt pris. Denna kostar inte mycket mer än vår vinnare i den billigaste kategorin, men du får däremot betydligt fler finesser och användbara egenskaper som det hopvikbara utförandet.

Företaget Powertraveller är baserad i Storbritannien och deras produkter används till och med i Tour De France tävlingar vilket är ett betyg på att de är väl respekterade inom branschen.

Några utmärkande egenskaper med Powertraveller Falcon 7 är:

  • Effektiva monokristallceller från SunPower
  • Erbjuder upp till 25-35 % mer kraft än traditionella solceller
  • IPX-4 skydd som tål vattenstänk från alla håll upp till 5 minuter
  • Låg vikt på endast 230 gram
  • 1x USB uttag
  • 7 Watt i effekt
  • 4x Clips i metall som hjälper dig fästa solpanelen till ryggsäcken

Cirkapriset för denna modell landar på 1,100 kronor, men vi rekommenderar främst Falcon 7 till lite mer krävande användare som spenderar längre tid ute i naturen.

Premium: Powertraveller Falcon 40

Om du endast nöjer dig med det allra bästa finns det få konkurrenter som kan nå upp till Powertraveller Falcon 40, en hopvikbar solcellsladdare som klarar av att ladda laptops, satellitmottagare, mobiltelefoner och alla andra tänkbara elektroniska prylar du vill ha med dig på din utflykt.

Tack vare effekten på 40 Watt kan denna solcellsladdare ladda det mesta, men du hittar också fler anslutningsmöjligheter via 2x USB-portar och 1x DC-anslutning för mer krävande laddningar. Storebrodern till Falcon 7 är alltså betydligt mer användbar, men den väger också 910 gram vilket bör tas i beaktning innan du packar med den på din resa.

Några utmärkande egenskaper med Powertraveller Falcon 40 är:

  • 40 Watt i effekt
  • Upp till 25-35 % mer kraft än traditionella solceller via SunPower cellerna
  • 2x USB / 1x DC
  • IPX-4 skyddad
  • LED-indikator
  • TIllverkad i hållbar och tålig polyester
  • 4x Clips i metall som hjälper dig fästa solpanelen till ryggsäcken

Cirkapriset för vår testvinnare i premium kategorin blir 3,000 kronor, men det motiveras med fler anslutningsmöjligheter och bättre effekt.

Vem behöver en solcellsladdare allra mest?

Du som älskar att röra dig i naturen kan med fördel införskaffa dig en solcellsladdare, men den passar även väl för jägare, fågelskådare och så vidare. Med en solcellsladdare behöver du aldrig oroa dig för att batteriet i din bärbara GPS tar slut, eller att du inte kan ringa nödsamtal med din mobiltelefon. Det kan vara din räddare i nöden, men också ett viktigt verktyg som bör tas med när du rör dig i områden som du inte känner igen långt utanför civilisationen.

För att undvika problem är det bra att alltid ha med en solcellsladdare som backup ifall du skulle tappa bort dina extrabatterier, eller om du råkar ut för en olycka som bidrar till en försämrad rörlighet.

Köpguide för solcellsladdare

Teknologin har förbättrats avsevärt när det kommer till solpaneler idag, men du behöver inte heller vara särskilt teknisk kunnig för att kunna använda dig av medtagbara solcellsladdare. Något du däremot behöver tänka på är vilket behov du har, samt var du tänker befinna dig när du använder laddaren.

En solcellsladdare måste ha tillgång till solljus, annars fungerar den inte alls. Detta kan vara en utmaning i sig när det gäller vinterhalvåret i Sverige, men tack vare de högteknologiska cellerna kan de flesta modeller ladda upp sig även när det är dåligt med solljus ute.

Genom att konvertera solenergi till elektricitet som behövs för att ladda våra elektroniska prylar som GoPro kameror, surfplattor och GPS-mottagare är en solcellsladdare en otroligt användbar uppfinning. Att de dessutom är relativt billiga att köpa in gör saken bara bättre, men framförallt för dig som ofta befinner dig i naturen.

Du kan givetvis ha med dig ett extra batteri som komplement, men en solcellsladdare är svårslagen när det kommer till längre utflykter, eller när olyckan är framme och du behöver komma i kontakt med räddningstjänsten. Då är det livsviktigt att du har möjlighet att ladda din telefon så att de kan lokalisera dig. Här nedan ska vi titta närmare på några av de vanligaste punkterna som många användare frågar om innan de bestämmer sig inför ett köp.

Val av solpanel

Att en solpanel är kvalitativ är verkligen a och o, men även storleken och kapaciteten spelar en betydande roll för att producera effekt som mäts i Watt. Med hjälp av denna information vet du ungefär hur lång tid det tar innan batteriet på din enhet laddas upp, även om det också handlar om hur effektiva de är på att ladda upp sina batterier.

Välja solpanel till solcellsladdare

Mobiltelefoner kan exempelvis endast laddas med 5 volt, något som inte gör processen snabbare även om du använder en solpanel med en hög effekt. 2,5 Watt räcker till exempel gott och väl för en 5 volts laddare, något som kan vara bra att veta om du undrar över själva laddningseffekten.

Något som däremot bör tas i beaktning är hur mycket sol som solcellsladdaren har tillgång till. Större paneler kan producera tillräckligt med el även med dåliga ljusförhållanden medan mindre kan få det tuffare.

Välja batteri

Det kan vara bra att ha med dig ett batteri som du kombinerar med din solcellsladdare, något som också innebär att du kan spara in på ditt extrabatteri. I dessa lägen kan du då ladda dina enheter även när solen inte är framme, för att sedan använda solpanelen under dagstid för att ladda upp ditt batteri igen.

Vissa solcellsladdare bjuder på integrerade batterier, men du kan också införskaffa dem var för sig. Gällande batterier mäts kapaciteten med mAh som betyder milliampere per timme. En vanlig smartphone har en mAh mellan 2,000 till 3,000 beroende på skärmens storlek och telefonens märke, men i grunden innebär det att du vill ha ett batteri med högre mAh än telefonen som ska laddas.

Om du väljer ett batteri med högre kapacitet kan du ladda dina elektroniska apparater fler gånger, men det innebär också att du behöver bära på mer vikt. Det finns alltså för- och nackdelar med båda alternativen, men det är också det är viktigt att planera i förväg innan du ger dig ut.

Hur stor kapacitet batteriet på enheten du behöver ladda har framgår i specifikationen för respektive mobil, gps-enhet eller powerbank. Var noga med att se över detta innan du bestämmer dig för att ta med dig ett extra batteri på resan, men tänk också på att all nödvändig information oftast hittas direkt på tillverkarens hemsida.

Bärbarhet och vikt

Hur mycket vikt du faktiskt behöver bära med dig är givetvis en fråga som många ställer sig, särskilt med tanke på hur krävande en lång vandring i vildmarken kan vara. Om din solcellsladdare är allt för tung kan det hända att den blir kvar hemma där den inte gör någon nytta, därför är det viktigt att tänka på användsningsområde, hur länge du planerar att vara borta, om du ska övernatta eller inte, men också vilken slags packning du kommer att bära på.

Solcellsladdare vikt och bärbarhet

Genom att välja ut en modell som väger cirka 200 gram har du en god riktpunkt att utgå från, men du hittar även modeller som enkelt fästs på ryggsäcken för lättare transportmöjligheter. Vi har även med solcellsladdare i denna guide som går att veckla ut vilket sparar en hel del plats.

Hur valde vi bäst i test solcellsladdare?

Då vi själva är mycket väl medvetna om användarvänlighet valde vi endast ut produkter som möjliggör enkel transport, god tillverkningskvalitet, hög effekt, samt ett rimligt pris. Vi fokuserade i första hand på e-butiken Outdoorexperten som är en av de främsta sajterna när det gäller användbara tillbehör för vandringsentusiaster och friluftsmänniskor.

Genom att läsa produktrecensioner, omdömen från användare, samt gå igenom topplistor på de allra bästa solcellsladdarna kom vi fram till våra testvinnare som du också hittar i denna guide.

Frågor och svar om solcellsladdare

Du kanske redan har bestämt dig för vilken solcellsladdaresom du ska köpa men vi rekommenderar ändå att du först tar del av våra svar på vanliga frågor relaterade till att köpa och äga en solcellsladdare.

Vad kostar en solcellsladdare?

De kan kosta allt mellan några hundralappar till tusentals kronor, men detta beror helt på de medföljande finesserna, laddningskapaciteten, anslutningarna och andra användbara egenskaper.

Behöver jag verkligen en solcellsladdare?

Detta är en högst individuell fråga, men vi rekommenderar alltid att du tar med dig en solcellsladdare ifall något oväntat sker medan du befinner dig långt utanför hemmet. Att vandra i skogen och naturen är otroligt givande, men du är också betydligt mer utlämnad än vad du är när du rör dig i samhället.

Vilka fördelar får jag med solcellsladdare?

Dels kan du alltid ladda upp dina bärbara enheter som mobiltelefonen, GPS-enheten eller surfplattan, men du får också möjlighet att stanna längre om du inte vill bege dig tillbaka för att ladda alla elektronik. Andra plus är exempelvis den låga vikten, moderna solpaneler som laddar även i dåligt ljus, men även den rimliga prissättningen som passar för de allra flesta budgetar.

Hur gick testerna av solcellsladdare till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

När du rör dig i de svenska skogarna är det alltid bra att vara väl förberedd, även när det gäller oförutsägbara händelser och väderlekar. De som vandrar flitigt vet att det alltid måste finnas en plan B om något oväntat sker, något som också låg till grund till denna artikel.

Vårt mål är att erbjuda hjälp till alla som trivs i den friska luften, men även för dig som behöver lite hjälp på traven för att hitta rätt produkter inför dina äventyr. Genom att använda dig av en solcellsladdare har du alltid möjlighet att ta kontakt med vänner och familj, men framförallt räddningstjänsten som finns till för att hjälpa dig om du befinner dig i knipa.

Med solpaneler har du tillgång till högteknologiska verktyg som laddar upp dina elektroniska enheter även vid dåligt ljus, men de är dessutom enkla att plocka med sig. Med hjälp av en liten investering kan du alltså försäkra dig om att få en betydligt behagligare tur, oavsett om du ska campa, fiska eller vandra i vildmarken.

I detta omfattande test av solcellsladdarehar vi presenterat tre olika bäst i test solcellsladdare, från en billig solcellsladdare som presterar riktigt bra, till en dyrare men mycket mer premium solcellsladdare som verkligen ger dig en laddare du kan lita på. Nedan sammanställer vi våra bäst i test solcellsladdare för att underlätta ditt val.

KategoriSolcellsladdareCirkaprisBästa pris
Bäst & BilligastPowertraveller Solar Extreme800 kronorOutdoorexperten.se
MediumPowertraveller Falcon 71,100 kronorOutdoorexperten.se
PremiumPowertraveller Falcon 403,000 kronorOutdoorexperten.se

Källor

Powertraveller Falcon 40

9.8

Pris

9.5/10

Funktionalitet

10.0/10

Hållbarhet

10.0/10

Laddningstid

9.8/10

Effekt

9.6/10

Lämna en kommentar