Bästa stegräknaren 2024 – för dig som är aktiv och vill ha koll på stegen

Genom att ta hjälp av en stegräknare får du ett utmärkt verktyg som kan användas av både idrottare och friluftsentusiaster. Den fungerar faktiskt för gemene man och tack vare att den är liten till storleken kan du antingen fästa den vid bältet eller runt din handled. Idag finns det dessutom flera olika varianter som erbjuder betydligt fler finesser än enbart stegräknare, även om syftet alltid är att få fram antal kalorier, avstånd och antal steg som tas under dagen.

I vår topplista har vi tagit fram de produkter vi tror på mest när det kommer till målsättning, men även ett mer aktivt liv. Vår rekommenderade stegräknare denna gång utsågs till Rubicson Stegräknare med bältesclip.

Bäst i Test bland stegräknare

I denna guide går vi igenom alla av de bästa stegräknarna på marknaden just nu, oavsett om det gäller billiga sådana med goda egenskaper – eller dyrare modeller med mer än bara stegräknare inbyggda. Vi tittade främst på alla de mest användbara funktioner som ska ingå i en stegräknare, till exempel hur många kalorier som blivit förbrända, antal steg tagna, samt vad den totala distansen blivit under dagen.

Andra saker vi var noga med att kontrollera handlade om hur väl de kan fästas, hur batterilösningarna såg ut, samt vad stegräknaren väger. Prisbilden var däremot inte särskilt relevant då de flesta modeller var rimligt prissatta, men du hittar en del olika varianter som även skiljer sig utifrån antal finesser och egenskaper.

Rubicson Stegräknare med bältesclip

RUBICSON STEGRÄKNARE MED BÄLTESCLIP test och recension.

Denna stegräknare kan räkna ut distans och antal kalorier som du förbränner vid en promenad, eller när du går till och från jobbet. Tack vare det förmånliga priset får du också en av de billigare alternativen som ändå presterar mycket väl enligt kundrecensioner.

Rubicson Stegräknare har upp till femton dagars minne, ställbara dagsmål, samt att den kan fästas med det medföljande bältesclipset. Batteri medföljer också, samt att måtten är på 75x33x12 millimeter vilket gör den väldigt smidig att ta med sig. Vikten på endast 18 gram tynger inte heller ner dig när du använder den, ett ytterligare plus som vi anser är väl värt att nämna.

Fördelarna med denna produkt är givetvis priset, men också de förenklade funktionerna du får med designen. Den gör precis det den ska och du blir inte distraherad av övriga finesser och egenskaper som i många andra stegräknare. Användare som inhandlat den vittnar också om att den passar bra i fickan, samt att den även visar tiden vilket är bra för de som inte har mobilen eller klockan med sig.

Just att den är enkel att förstå sig på är en fördel som många användare uppskattar, men också att en bruksanvisning medföljer vid beställning. Batteriet är i sin tur av typen CR2032 vilket kan vara bra att veta om den behöver bytas ut.

OMRON Stegräknare CALORISCAN vit

OMRON STEGRÄKNARE CALORISCAN VIT test och recension.

OMRON Stegräknare CALORISCAN är en smart och innovativ kaloriräknare som dessutom visar antal steg som tagits. Med den inbyggda 3D-sensorn får du även mer exakta resultat, samt att både säkerhetssnodd och batteri ingår vid köpet. Enheten har en garanti på 2 år, samtidigt som du alltid kan följa aktuell kaloriförbrukning via aktivitetskalorier och fettförbränning.

Storleken på stegräknaren är 78x10x33 millimeter vilket gör den liten och smidig att ha med sig under promenader, eller om du vill följa din kaloriförbrukning per dag och vecka. På detta sätt får du en bättre överblick, något som kan vara bra för dig som försöker gå ner i vikt, eller om du har något särskilt mål du försöker nå upp till.

Med tre knappar vid sidan av är det även lätt att lära sig använda den, och displayen visar all nödvändig information som klockslag, datum och totala mängden kalorier som förbrukats. Prisbilden är dessutom väldigt rimlig sett till vad du får för pengarna, något som var den främsta faktorn till att OMRON Stegräknare CALORISCAN togs med i vår topplista. Denna stegräknare levereras endast i färgen vit, medan en svensk bruksanvisning ingår vid köpet.

OMRON Stegräknare Walking Style One 2.0

OMRON STEGRÄKNARE WALKING STYLE ONE 2.0 test och recension.

OMRON Stegräknare Walking Style One 2.0 är lillebrodern till OMRON Stegräknare CALORISCAN, något som gör den billigare att inhandla – men du får däremot inte exakt lika många funktioner som i den andra modellen från samma tillverkare.

Med hjälp av denna stegräknare kan du mäta både dina steg och sträckan som du går i kilometer eller miles, en aspekt som gör den lämpad för användning både hemma och utomlands. Tack vare den inbyggda sensorn kan du även vara helt säker på att den mäter rätt, men du kan också bära den i din jackficka, i väskan, eller varför inte i byxlinningen.

Enheten innehåller även en inbyggd klocka och den är bara 3,8 millimeter tunn vilket gör den till en av de mindre stegräknarna i vår topplista. Du får givetvis en garanti på 2 år även för denna modell från OMRON, samtidigt som storleken på enheten är på 75x8x31 millimeter. Med en vikt på endast 32 gram kommer den aldrig att tynga ned dig när du rör dig, något som gör den väl lämpad för både vildmarksliv och friluftsaktiviteter.

Observera dock att du inte får lika många finesser med denna variant jämfört med CALORISCAN modellen. Prisbilden är dock betydligt lägre vilket kan vara en avgörande faktor.

Garmin Forerunner 735XT

GARMIN FORERUNNER 735XT test & recension.

Om du är ute efter en betydligt mer avancerad stegräknare kan Garmin Forerunner 735XT vara ett utmärkt val. Med denna multisportklocka hittar du enormt med funktioner som pulsmätaren, men också sensorer som mäter markkontakttid, steglängd, vertikal rörelse och steglängd. Du kan även beräkna VO2-max värden, mjölksyretröskel och du får dessutom råd om återhämtning vilket är tämligen imponerande.

Med hjälp av uppkopplingsmöjligheterna får du tillgång till smarta aviseringar, men även LiveTrack från Garmin. Du kan ladda ned appar via Connect IQ, samtidigt som du har tillgång till en GPS vid handleden. Tack vare LiveTrack kan du även låta familj och vänner följa din position i realtid, oavsett om du cyklar, joggar eller promenerar.

Klockan kan anslutas till din smartphone och med alla de innovativa funktionerna som ingår i denna enhet hittar du alltid en kompanjon som hjälper dig att utvecklas i din träning. Genom att räkna steg, kalorier och sömn får du också all nödvändig information som krävs för att slå gårdagens resultat, en aspekt som pushar dig när du behöver lite motivation. Då du aldrig behöver stoppa undan Garmin Forerunner 735XT är den alltså lämpad för alla slags aktiviteter, men den blir också väldigt lätt en förlängd arm av din kropp som du knappt märker av efter en stund av användning.

Vem behöver en stegräknare allra mest?

När du använder en stegräknare märker du snabbt att det är ett verktyg som är lämpad för alla slags användare, men särskilt för de som tar sin hälsa på allvar. Den kan även passa bra för dig som inte känner dig lika aktiv som du borde vara, eller för de som vill komma igång och träna efter en lång period av uppehåll.

Vem kan behöva en stegräknare?

Stegräknare kan dessutom vara av nytta för dig som gillar att promenera, eller för personer som brinner för vandring och friluftsliv. För att motivera dig själv kan du arrangera tävlingar mot släkt och vänner, eller varför inte kollegorna på arbetsplatsen?

Rekommenderade antalet steg per dygn är 10 000, alltså ungefär 6 kilometer. Att komma upp till denna mängd kan vara svårt för vissa, beroende på arbetssysslor och eller skoluppgifter. Det är även här som en stegräknare kommer in i bilden eftersom du kan följa antal tagna steg varje dag så att du alltid kan hålla dig över det rekommenderade antalet, beroende på dina fysiska förutsättningar såklart.

Även om en stegräknare i huvudsak är till för att följa antal steg tagna per dag så kan du även hitta andra smarta funktioner som kalorimätare, klocka och påminnelser. Att promenera klarar de allra flesta av, men med hjälp av en stegräknare får du facit i hand gällande antal steg tagna. De mer avancerade enheterna bjuder däremot på betydligt fler finesser som GPS, uppdatering av position i realtid, VO2-max värden och mycket mer.

Köpguide för stegräknare – tänk på detta

Det finns två saker du bör tänka på innan du köper en stegräknare. Dessa är hur du ska använda den, men även om du är en motionär eller idrottare. Som motionär eller pensionär är målet att hålla sig mer aktiv, medan idrottare alltid vill pusha sig själva till bättre resultat.

Funktioner och användning

Tack vare att nästan samtliga stegräknare klarar av att räkna steg bör du alltid titta först på hur detta genomförs. Vissa enheter har otroligt effektiva sensorer inbyggda, medan de något billigare varianterna kan missa några steg då och då beroende på hur du går. Andra funktioner som kan vara bra att ha är påminnelser vid inaktivitet, eller mätning av sömn för att se hur väl du återhämtar dig.

När du avancerar från en stegräknare till ett aktivitetsarmabd märker du snabbt att de innehåller betydligt fler finesser och användbara egenskaper. Dessa produkter kan också hjälpa dig mer med din träning och dina mål, men även se hur din puls ligger till vid hög belastning. Några av dessa armband kan dessutom kopplas upp till din smartphone, precis som Garmin Forerunner 735XT i vår topplista.

Stegräknare pris och funktionalitet.

PriSnivå

Vi nämnde innan att en stegräknare innehåller de mest grundläggande funktionerna som du behöver för att hamna i en lägre prisklass, men du finner även mer avancerade modeller på marknaden som exempelvis aktivitetsarmband som kostar upp till flera tusen kronor. Genom att sätta en passande budget för dig, men även vad du är villig att betala för din stegräknare spelar en avgörande roll inför valet.

Det är också viktigt att tänka på vilka funktioner du är ute efter för att hitta en passande produkt, till exempel om du behöver en pulsmätare utöver stegräknaren.

Hur valdes vår topplista av stegräknare ut?

Vi jämförde både traditionella stegräknare och aktivitetsarmband i detta test, men egenskaper som pris och användarvänlighet stog givetvis i fokus. Genom att titta närmare på hur länge batteriet håller för respektive enhet har vi också lyckats ta fram de mest användbara produkterna, samt att vi även tog en titt på användarrecensioner innan vi bestämde oss.

Genom att jämföra tester och recensioner har vi också bildat oss en uppfattning av de tillgängliga modellerna på marknaden, samt att vi fick lite inblick i hur testerna gick till. I vår topplista hittar du de mest användbara produkterna i vårt tycke, framförallt för dig som vill ha tillgång till lätt vikt, användbara egenskaper och en rimlig prisbild.

Vi hoppas också att vår topplista hjälper dig att välja rätt stegräknare om du går i tankarna om att inhandla en sådan.

Hur gick testerna av stegräknare till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Som du säkert märkt är en stegräknare ett väldigt användbart verktyg för alla människor med ett behov av att följa antal steg tagna under dygnet, eller för motionärer och idrottare som vill effektivisera sin träning. Med hjälp av denna lilla enhet kan du räkna steg, distans och kaloriförbränning vilket ger dig tillgång till användbar information som du inte kunnat få fram på andra sätt.

De mer avancerade modellerna har även finesser som GPS, VO2-max, sömnmätning och mycket mer som du kan använda dig av för att få till mer precisa träningsresultat. I vår topplista hittar du främst enkla varianter, men även en aktivitetsklocka för att du ska få lite mer inblick i hur dessa kan se ut.

Produkterna som vi listar här passar alla slags användare, oavsett om du gillar friluftsliv, vildmarkspromenader eller hårdare träningspass.

I detta omfattande test av stegräknare har vi presenterat fyra olika bäst i test stegräknare, från en billig stegräknare som presterar riktigt bra, till en dyrare men mycket mer premium stegräknare som verkligen ger dig en bra och enkel enkel samt väl fungerande stegräknare. Nedan sammanställer vi våra bäst i test stegräknare för att underlätta ditt val.

KategoriStegräknareBästa pris
Bäst & BilligastRubicson Stegräknare med bältesclipLäs mer…
MediumOMRON Stegräknare CALORISCAN vitLäs mer…
PremiumGarmin Forerunner 735XTLäs mer…

Källor

Rubicson Stegräknare med bältesclip

9.9

Pris

10.0/10

Funktionalitet

9.8/10

Hållbarhet

10.0/10

Batteritid

9.6/10

Lämna en kommentar