Bästa cykellåset 2024 – skydda din cykel på bästa sätt

Att cykla är väldigt smidigt för dig som pendlar, men även för alla friluftsintresserade människor som ofta använder ett miljövänligt alternativ istället för bilen. Du har även mer frihet att ta dig till olika platser utan att vänta på bussar eller tåg, något som alltid är ett plus med detta färdmedel.

I denna guide kommer vi gå igenom de bästa cykellåsen för din cykel, särskilt för dig som vill hålla den säker medan den står parkerad. Vi rekommenderar främst Abus Bygellås 770A/160Hb300+ush och Abus Granit X-Plus 540 Bygellås då de är väl värda priset, men också tack vare den goda kvaliteten, höga säkerheten och funktionaliteten.

Bäst i Test bland cykellås

Här nedan hittar du 7 utmärkta cykellås som vi tagit fram efter noggran research, framförallt för dig som är ute efter kvalitativa produkter som håller måttet. De jämfördes däremot inte mot varandra utan togs med för att erbjuda dig som läsare ett antal alternativ, mestadels för att visa upp ett antal lås i olika prisklasser, men också vilka finesser och egenskaper de erbjuder.

Vi fokuserade mycket på användarrecensioner i första hand innan vi beslutade oss för att ta med dessa cykellås, men även åsikter från de som köpt låsen från butikerna vi använde oss av i första hand.

Abus Bygellås 770A/160Hb300+ush

ABUS BYGELLÅS 770A/160HB300+USH test & recension

En av de mer professionella låsen som togs med i vår recension blev Abus Bygellås 770A/160Hb300+ush, en modell som erbjuder larmfunktion i 100 decibel, men även en intelligent sensor som inte reagerar förrän någon försöker röra ordentligt vi låset. Den är dessutom tillverkad av specialhärdat stål för maximalt skydd, samt att låset innehåller en positionsdetektor som registrerar skakningar och smårörelser innan den utlöser larmet.

Med en stabil vikt på 2,3 kilo är den dessutom oerhört robust och stryktålig, men den innovativa tekniken som medföljer gör också sitt för att skapa ett oerhört säkert cykellås som kan användas ihop med din iOS eller Android enhet. Dessa fungerar också som en slags personlig nyckel som används för att öppna och låsa med, ett ytterligare plus som är väl värt att nämna.

Några andra finesser med låset är att den erbjuder USB-C anslutning, men även att SmartX låsmekanismen har en Bluetooth funktion. Detta är en helt unik lösning som inte kräver en nyckel för att öppna, något som verkligen imponerar. Bygeln är tillverkad i 13 millimeter av härdat stål vilket erbjuder gott om skydd kombinerat med larmfunktionen som tjuter i hela 15 sekunder. Om någon fortsätter att röra vid låset fortsätter låset även att tjuta ytterligare gånger vilket garanterat drar till sig uppmärksamhet.

Abus Bygellås 47 Varedo – 230 Mm

ABUS BYGELLÅS 47 VAREDO - 230 MM test % recension

Abus Varedo 47 är ett byggellås som är tillverkad med företagets patenterade Power-Cell teknik, något som skyddar bättre mot slag och vridrningar. Du hittar även deras Plus märkta cylinder i detta lås, en lösning som försvårar dyrkning. Bygeln har en längd på 12 millimeter och det gör det dessutom enklare för användaren att låsa fast den i cykeln, samtidigt som nycklarna som medföljer är utrustade md LED-lampor för att underlätta upplåsning under mörka tider på dygnet.

En hållare ingår också på köpet vilket vi anser är värt att nämna, men vikten ligger också på cirka 1,1 kilo vilket bjuder på ett tryggt och stabilt lås i mellanklassen. Låset har en U-form och du kan med fördel låsa fast din cykel i en stolpe eller staket om du föredrar det, samt att den även klarar av runda rör som du kan hitta lite varstans när du parkerat. Den är dock lite tyngre än många andra lås, men fördelarna är att den är betydligt svårare att såga av eller dyrka upp än de flesta cykellås på marknaden.

Abus är dessutom en av de främsta tillverkarna av lås idag, något som innebär att de har bra koll på marknaden och vilka behov som finns. Användare av detta lås vittar även om att den är enkel att montera på ramen, samt att den känns både funktionell och pålitlig, men även att den gör det den ska: håller din cykel säkrad.

Abus Bordo Big Alarm 6000/120 Länklås

ABUS BORDO BIG ALARM 6000/120 LÄNKLÅS test och recension

Abus Bordo Big Alarm 6000/120 Länklås är tämligen unikt tack vare den långa omkretsen på 120 centimeter, larmfunktionen på 100 decibel som varar i hela 20 sekunder, samt en positionsdetektor som märker om någon försöker skaka eller röra vid låset.

Tack vare att du även kan följa batteristatus via ljudsignaler vet du när det är dags att byta batteri, eller om du bara vill veta vilken status låset har. Det intelligenta larmsystemet ger dessutom bara ut kortare varningssignaler vid små rörelser som kan ske när barn leker i närheten, eller om någon skulle råka kasta en fotboll som studsar mot cykeln.

Låset består av sex gummerade länkar av 5 millimeter tjockt härdat specialstål för extra skydd, samt att den ger dig mer flexibilitet då du kan fälla ihop det som ett litet ”paket” när du cyklar. Detta är betydligt smidigare än att använda ett större cykellås av U-modell. Den medföljande hållaren kan dessutom fästas på alla olika cykelmodeller på marknaden, samtidigt som Abus patenterade låscylinder bjuder på utökat skydd gällande manipulation, till exempel dyrkningsförsök. Med dubbla nycklar kan du också förvara en av dem i hemmet, om du skulle råka tappa bort den ena.

Du kan också tillverka nya nycklar med koden på själva nyckelkortet, något som också är unikt med flera av Abus låsen idag. Själva cykellåset väger i sin tur 1,6 kilo vilket är en hel del, men den är också betydligt enklare att packa ihop än andra varianter.

Abus Kättinglås 8900

ABUS KÄTTINGLÅS 8900 test & recension

Om du är ute efter ett klassiskt kättinglås kan Abus 8900 vara ett utmärkt val, särskilt med tanke på att den är godkänd av Stöldskyddsföreningen. Dessa lås är också mer flexibla lösningar jämfört med bygellås då de kan användas för att fästa din cykel på fler platser, oftast tack vare längden på låset.

Detta lås är 85 centimeter lång och den ger dig ett utmärkt skydd tack vare att låshuvudet är säkrad via Abus egentillverkade cylinder som skyddar bättre mot slag. Du kan också vira runt kedjan kring sadelstolpen för att ”packa ned” den medan du cyklar. När du inhandlar detta cykellås får du också två kodade nycklar på köpet, samt att du faktiskt slipper skador på lacken eftersom kättingen i låset är skyddad med en textilslang hela vägen runt.

Själva kättingen består i sin tur av 8 millimeter specialhärdat stål, men de är dessutom kantiga och härdade jämfört med många konkurrenter som inte använder sig av en liknande konstruktion. Denna modell är främst till för dig som önskar sig en flexibel och smidig lösning som ändå bjuder på hög säkerhet för din cykel, men också för att kunna låsa fast cykeln i ett ställ.

Abus Amparo Blocklås

ABUS AMPARO BLOCKLÅS test & recension

Om du föredrar smidiga och moderna cykellås kan Abus Amparo vara precis du letar efter, men speciellt om du vill ha ett lås som alltid sitter fast på din cykel. Detta ramlås erbjuder hög säkerhet via den 8,5 millimeter tjocka låsbygeln, men den kan dessutom användas med lite grövre däck vilket är ett ytterligare plus.

Det specialhärdade stålet är betydligt svårare att klippa av och låset är också godkänt av Stöldskyddsföreningen. Tack vare att låset kan monteras fast direkt i cykelramen är det också enkelt att installera, även om dessa ibland kan saknas på mountainbikes eller landsvägscyklar. Om din cykel däremot har färdigborrade hål för ramlås tar det inte lång tid att fästa låset, men om dessa saknas kan du köpa ett fäste även för detta.

Ramlås är alltid lättare och snabbare sätt att låsa din cykel, men du kan också komplettera låset ytterligare med hjälp av ett kättinglås, eller ett separat larm som tjuter när någon rör vid cykeln.

Abus Granit X-Plus 540 Bygellås

ABUS GRANIT X-PLUS 540 BYGELLÅS test och recension

Abus Granit X-Plus 540 är en given favorit för dig som tar din cykels säkerhet på allra största allvar, men även för personer som helt enkelt tröttnat på att få sin cykel stulen.

Detta bygellås är faktiskt en av de starkaste på marknaden, något som möjliggörs via en fyrkantsbygel av 13 millimeter specialhärdat verktygsstål. Granit X-Plus 540 är väldigt svår att forcera sönder och den ger dig även en låsgaranti upp till 1000 kronor, samt att den klarar hela 6 ton i drag och 13 ton i klippstyrka.

Power-Cell tekniken från Abus ger dig också extra skydd mot slag och vridningar medan Xplus cylindern är nästintill omöjlig att dyrka upp. Den mjukare insidan är även mer skonsam mot cykelramen, samt att fästen för montering ingår i köpet. Andra finesser är det automatiska locket för själva nyckelhålet som hindrar att smuts tränger in, att du får dubbla nycklar och nyckelkort, men även att nya nycklar kan tillverkas med hjälp av koden på själva kortet.

Med en vikt på 1,8 kilo är detta ett slittålig, stabilt och robust lås från välkända Abus, ett företag som är marknadsledande inom låstillverkning. Med detta cykellås kan du sova tryggt under nätterna, samtidigt som tjuven får det väldigt tufft om hen vill stjäla din cykel. Tänk också på att du kan komplettera låset med en alarm box från Abus som endast väger 370 gram, ett ytterligare skydd som tjuter i 100 decibel om någon försöker röra din cykel.

Abus Numero 180 Kodlås

ABUS NUMERO 180 KODLÅS test och recension

Om du föredrar koder istället för nycklar kan Abus Numero 180 passa bättre, särskilt då den är rimligt prissatt och erbjuder gott om skydd med hjälp av den 10 millimeter tjocka vajern. Om du ofta slarvar bort dina nycklar, eller om du tappar dem då och då finns det alltså en lösning för dig, eller varför inte till barnen som också kan ha ett behov av cykellås.

Spiralvajern är flexibel och enkel att låsa fast, samt att du hittar 9999 möjliga kombinationer som garanterat räcker för alla slags användare. Vajern är också 180 centimeter lång och den kan exempelvis låsas fast i pakethållaren när du använder cykeln. Plastöverdraget utanpå vajern skyddar i sin tur cykeln mot lackskador.

Oroa dig alltså inte för nycklar om du väljer detta alternativ, notera dock att den inte erbjuder ett lika högt skydd som många andra lås i vår recension. Anledningen varför vi tog med detta vajerlås var helt enkelt för att visa på flera alternativ för dig som inte gillar bygellås eller andra modeller som är tyngre och klumpigare. Du kan däremot komplettera även denna lösning med en larmdosa om du önskar det, även om vi rekommenderar vajerlås främst för billigare cyklar eller barncyklar.

Vem behöver ett cykellås allra mest?

Om du äger en cykel bör du ha ett cykellås för att se till att den alltid är skyddad från tjuven, men beroende på var du förvarar den finns det flera olika modeller att välja mellan. Några består av kraftiga lås med larmfunktion, medan andra är enkla att montera fast på cykeln. Du kan även köpa något billigare kedjelås om du inte är lika rädd om cykeln, eller om du har den parkerad inne i ett garage där stöldrisken är mindre.

Bild på en cykel med cykellås.

Vissa lås använder sig av kombinationslås medan andra har nycklar som medföljer, valet är helt enkelt ditt beroende på vad du föredrar. De mer avancerade cykellåsen tillverkas också av betydligt starkare material som är svåra att såga av eller bryta upp, samtidigt som de givetvis kostar något mer rent prismässigt.

Köpguide för cykellås

Det allra första du bör göra när du köper ett cykellås är att kontrollera om Stöldskyddsföreningen har verifierat det. Om de har godkänt modellen du tittar på vet du att låset är både av bra kvalitet, samt hållbart nog att klara av dagens utmaningar. Det innebär även att låset har kontrollerats på många olika sätt, bland annat om den klarar av motståndskraften som sker vid stöltillfällen.

Du vet helt enkelt att låset är av hög kvalitet om cykellåset är märkt med SSF eller Stöldskyddsföreningen. Med tanke på att flera av de olika låsen även bjuder på en larmfunktion och mer tåliga stålblandningar blir de per automatik säkrare val än många av de gamla modellerna som numera är utdaterade.

Tack vare alla tester som görs på de nya cykellåsen kan du även försäkra dig om att produkten du köper håller måttet. Det är alltså alltid bra att kontrollera verifieringen av SSF innan du genomför ditt köp.

Cykellåsets funktion och material

Cykellåsen är oftast tillverkade i starka material som härdat stål, något som spelar en avgörande roll för hur bra det klarar av påfrestingar. Det kan exempelvis röra sig om tjuven försöker kappa eller klippa av låset, eller bestämma sig för att försöka dyrka upp själva låsmekanismen.

Det du bör tänka på är hur du låser själva cykeln, alltså att en eller båda av hjulen är låsta till ett stort föremål som inte går att flytta på. Dessa kan exempelvis vara lykstolpar, staket eller cykelställ, men det finns helt enkelt en uppsjö av olika varianter du kan använda. Det är också bättre att låsa fast cykeln med hjälp av ramen istället för hjulen då dessa är enklare att ta av, särskilt om de innehåller en så kallad ”quick release” funktion.

Andra saker du kan tänka på är hur belysningen ser ut på området där din cykel är låst, alltså om det är upplyst eller inte. De bästa platserna är öppna sådana där det finns många ögon på cykeln, exempelvis utanför ett bostadsområde som erbjuder belysningen på gården. Idag finns det också lås med inbyggda larm som kan fungera bra för att avskräcka cykeltjuven, men dessa är även något dyrare än traditionella lås.

Med hjälp av en sensor aktiveras larmet när cykeln skakas eller tar emot stötar, något som alltid sker när våld används mot ett lås. Larmet tjuter för att dra uppmärksamhet till cykeln precis som ett billarm, en bra funktion för dig som kanske är trött på att få dina cyklar bestulna.

Ramlås eller vajerlås

När du köper ett cykellås märker du snabbt att du hittar en bred variation av modeller på marknaden, även om de vanligaste är vajerlås eller ramlås. Ramlåsen är tillverkade i en U-form, samtidigt som konstruktionen är stabilare och starkare än vajerlås. Det kräver också att den som försöker stjäla din cykel behöver såga upp låset vilket tar lång tid, samt att flera av dem är utrustade med elektroniska larm. Nackdelarna är däremot att de inte är lika smidiga att låsa som vajerlås då dessa kan fästas till olika objekt.

Vajerlåsen i sin tur erbjuder mer flexibilitet, något som uppskattas av många användare. Du kan även böja dem och tack vare längden kan du dessutom använda låsen för att fästa båda hjulen på din cykel. Dessa lås är också klädda med någon slags plast för att inte skrapa upp lacken på cykeln, även om materialet i vajern inte är lika stark som ramlåsen. Dessa lås är betydligt enklare att bryta upp med en bultsax eller något annat verktyg, något som också gör dem lite billigare att köpa då säkerheten inte är lika hög.

Vilken modell som passar just dig beror på hur du använder din cykel, var du låser den, samt hur stor stöldrisken är på just den platsen du väljer.

Hur valdes vår topplista av cykellås ut?

Då vi alltid tänker på säkerheten i första hand valde vi ut vår topplista med detta i sinnet, även om du hittar flera olika modeller för att passa dina specifika behov. Med hjälp av vår gedigna research tog vi fram några av de mest pålitliga och robusta cykellåsen på marknaden just nu, något som gjordes med hjälp av att jämföra material, finesser, säkerhet, fördelaktiga egenskaper och prisbild i första hand.

När det gäller själva säkerheten i ett cykellås menar vi alltså hur bra de klarar av att motstå ett brytningsförsök, sågning eller att någon försöker dyrka upp låset. För att få fram topplistan läste vi givetvis vad användarna själva hade att säga om de olika produkterna som vi tog med. Vi använde oss av sidorna Outdoorexperten och Cykloteket i första hand för att se vad de som köpt låsen tyckte och tänkte, innan vi beslutade oss för vår slutgiltiga lista på lås.

Hur gick testerna av cykellås till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Om du cyklar mycket i din vardag och vill slippa oroa dig för cykeltjuven bör du välja ett av låsen i denna omfattande guide.  Utöver att låset är modernt och starkt behöver du även tänka på vilket behov du har, alltså var du parkerar och förvarar din cykel. Ett lås kan faktiskt resultera i att stöldrisken minskar en hel del, något som är väl värd investeringen du gör genom att köpa en något bättre modell.

De mer tåliga låsen är tillverkade i härdat stål eller andra material som är särskilt anpassade för att klara av utmaningarna som cykellåsen har idag, samt att du hittar flera olika produkter i olika prisklasser. Våra favoriter denna gång blev Abus Bygellås 770A/160Hb300+ush samt Abus Granit X-Plus 540 Bygellås, två framtidssäkra och tåliga lås med flera smarta funktioner som gör din cykel betydligt svårare att stjäla. Om du istället är ute efter ett billigare alternativ kan vi rekommendera Abus Amparo Blocklås som enkelt monteras fast på cykeln.

I detta omfattande test av cykellås har vi presenterat flera olika bäst i test cykellås. Nedan sammanställer vi våra tre bäst i test cykellås för att underlätta ditt val.

KategoriCykellåsBästa pris
Bäst & BilligastABUS BYGELLÅS 770A/160HB300+USHLäs mer…
MediumABUS BYGELLÅS 47 VAREDO – 230 MMLäs mer…
PremiumABUS BORDO BIG ALARM 6000/120 LÄNKLÅSLäs mer…

Källor

ABUS BYGELLÅS 770A/160HB300+USH

9.9

Pris

10.0/10

Hållbarhet

10.0/10

Funktioner

10.0/10

Användbarhet

9.7/10

Lämna en kommentar