Bästa cykeltrainern 2024 – omvandla din cykel till en träningscykel

Många vill gärna träna med sin cykel, men det är inte alltid passande väder för denna aktivitet i Sverige. Vi har ofta regniga och blöta dagar i vårt avlånga land, något som dessvärre inte alltid motiverar till en cykeltur. För att ändå få till ett träningspass som påminner om cykling kan du istället välja att inhandla en cykeltrainer. Den möjliggör inomhusträning utan att du blir kall, blöt eller nedstänkt, samtidigt som du får ett riktigt bra träningspass.

Vår rekommendation är Wahoo Kickr Core Trainer om du föredrar cykling före andra pulshöjande träningsalternativ inomhus, men även om du vill hålla igång med cyklingen året runt.

Bäst i Test bland cykeltrainer

Via vår guide om de bästa cykeltränarna har vi tagit fram tre produkter i ett antal olika prisklasser för att erbjuda en större variation för dig som läsare. Det vi tittade mest på var alla de fördelaktiga egenskaper som finns i samtliga av dem, men också finesser som underlättar din träning. Ett par saker som var extra viktiga rörde sig om hur mycket motlut du får med trainern, men även hur noggrann wattmätaren är.

Andra egenskaper som var värda att hålla koll på handlade om hur bra anslutningsmöjligheter som finns, men också om den är lätt att flytta runt och förvara i hemmet.

Wahoo New Kickr Snap Trainer

WAHOO NEW KICKR SNAP TRAINER - test & recension av denna cykeltrainer

Denna cykeltrainer har en hel del finesser inbyggda för att hjälpa dig nå dina resultat, även inomhus med din egna cykel. Genom att fästa bakjulet till trainern får du exakta mätvärden, samt ett stöd för framhjulet. Med Wahoo New Kickr Snap Trainer kan du styra din träning via din surfplatta eller smartphone, exempelvis gällande funktionalitet, motstånd, banor, program och tester.

Genom att backa in din cykel i tränaren kan du sedan fästa den på plats med medföljande fästanordning. Om du har haft ambitioner att ge dig ut på din cykel även vid dåligt väder behöver du inte längre pina dig själv – allt sköts via denna smarta produkt som dessutom innehåller Bluetooth, ANT+ och FE-C anslutningar.

Med Wahoo:s egna app kan du simulera stigningar upp till 12 %, men ramen är dessutom anpassad för alla slags hjulstorlekar (24-29”). Detta är en enkel och pålitlig cykeltrainer som visar fart, distans och watt medan du rör dig, samtidigt som maxwatt i motstånd ligger på 1500 W. Strömsladd ingår och hjulinfästningen passar baknav QR 130-135 mm och 12*142 mm axel med adapter. När du inhandlar denna trainer ingår även en snabbstartsguide och automatiska uppdateringar, något som gör din användarupplevelse ännu enklare.

OBS: För att ansluta den till en dator krävs en ANT-dongle.

Wahoo Kickr Core Trainer

WAHOO KICKR CORE TRAINER - test & recension av denna cykeltrainer

Denna modell från Wahoo heter Kick Core Trainer och den agerar även storebror till den första produkten i vår topplista från samma tillverkare. Den är stabil, tyst och direktdriven som simulerar en realistisk cykelkänsla, samtidigt som den erbjuder upp till 16 % motstånd och hela 1800 watt. Mätning sker med en noggranhet på +/-2 % och du kan enkelt styra hela processen via din iPad, iPhone, eller Android enhet.

Den främsta fördelen är att den är helt tyst, men även att den inte sliter på dina däck om vill träna mycket med din cykel. Via protokollen Ant+, ANT FE-C och Bluetooth får du full kontroll på dina träningspass, men den passar dessutom direkt in med Shimano 8, 9, 10 och 11-delade kassetter.

Genom att mäta distans, fart och watt har du alltid koll på hur långt du kommit, men även hur mycket energi som förbrukats. Om du använder träningsappar som Zwift, Sufferfest eller andra liknande program hittas stöd även för dessa, något som är en ytterligare fördel med denna cykeltrainer.

Tack vare LED-indikatorerna ser du alltid status på trainern, samt att den passar nav från 130/135mm QR, 12×142 och 12×148. Strömadapter ingår också, och du behöver inte heller något framhjulsstöd med denna cykeltrainer, något som kan vara bra att veta om. Andra finesser är att den fungerar med skivbroms, samt att trådlös uppdatering av mjukvara sker automatiskt.

OBS: Även denna cykeltrainer kräver en ANT-dongle om du vill använda den tillsammans med en Windows eller Mac dator.

EliteTrainer Novo Force Pack

ELITETRAINER NOVO FORCE PACK - test & recension av denna cykeltrainer

Om du är ute efter ett något mer prispressat alternativ har vi tagit med Elite Trainer Novo Force Pack, en cykeltrainer som ger dig möjligheten att träna som ett proffs även på hemma plan. Den passar dessutom alla möjliga hjulstorlekar som 24 till 29”, men tillbehör som framhjulsstöd och ljudreducerande PVC matta ingår också.

Några finesser du bjuds på med denna variant är bland annat ett väldigt kompakt utförande för enkel förvaring, men också 5 olika motståndsnivåer. Dessa kan dessutom justeras för hand medan du cyklar.

Tack vare det stabila utförandet kan du använda den även i höga hastigheter, men du har också möjlighet att låsa fast och ta loss den med endast en smidig rörelse. Du som föredrar cykling även under vinterhalvåret när det är kallt och blött kan denna produkt vara en räddare i nöden, särskilt om du inte vill spendera allt för mycket pengar. Prisbilden är betydligt mycket lägre än de två andra cykeltränarna i vår topplista, men du får däremot inte riktigt lika många fördelaktiga egenskaper. Anslutningsmöjligheter saknas också vilket du bör vara medveten om innan inköp.

Vem behöver en cykeltrainer allra mest?

Genom att inhandla en cykeltrainer kan du alltid cykla hemma, oavsett hur vädret ser ut utanför. Det är också det som är den främsta styrkan med dessa produkter. När regnet piskar ner eller när det är väldigt blåsigt ute kanske du inte känner för att ta en cykeltur, särskilt om det är kallt och rått ute.

Med en cykeltrainer monterar du enkelt fast din cykel i maskinen som sedan hjälper dig att ställa in olika program, eller visa distansen och annan viktig information.

Köpguide för cykeltrainer – tänk på detta

Om du funderar över vilken cykeltrainer som passar bäst för dig finns det ett antal kriterier att utgå från. Det allra viktigaste är att du har en cykel som passar fästanordningen på den specifika modellen du valt ut, men även att den är stabil och stadig även under högre hastigheter. Vissa av dem har framhjulsstöd för detta, medan andra är så pass tunga att de inte rör på sig även om du cyklar snabbt.

En annan aspekt att tänka på är att kontrollera din hjulstorlek på cykeln och se om den passar i trainern. Förutom att den ska kombineras med din cykel är det även av största vikt att den innehåller alla nödvändiga egenskaper för att du ska få ut allt av din träning. Att cykla inomhus kanske inte är det roligaste du kan göra, men det är även därför det är så viktigt med träningsprogram via olika appar. Dessa håller igång motivationen och inspirerar dig att nå nya framgångar, särskilt med tanke på att du kan ansluta de allra flesta modeller direkt till din smartphone eller surfplatta.

Hitta bäst cykeltrainer - köpguide med tester och recensioner.

Att träna är a och o för de allra flesta av oss, men att du har en god stabilitet när du sitter på cykeln kan också vara avgörande. Det gäller dessutom både inne och utomhus, något som innebär att din cykeltrainer bör vara tillverkad av både hållbart och stabilt material. Genom att välja en kraftigare ram har du bättre förutsättningar att klara av både tryck och stötar, men att koppla upp din cykel till en ostadig cykeltrainer kan resultera i en fullständig katastrof. Du vill absolut inte ramla av cykeln när du tränar, något som gör det ännu viktigare med en så stabil maskin som möjligt.

Många sysslar med intervallträning och då händer det ganska ofta att du behöver ta i ordentligt under vissa delmoment. Det är även här som stabiliteten spelar en större roll än vanligt för cykeltrainers eftersom de placeras på golvet. Utöver detta är det givetvis en fördel om det är enkelt och smidigt att montera fast din cykel till maskinen. Genom att välja en mer anpassningsbar produkt får du även en smidigare träningsupplevelse, men du undviker också att använda olika verktyg för att fästa hjulet.

De allra flesta cykeltrainers klarar av att fästa de flesta cykelhjul till maskinen, men om du är osäker bör du alltid ta en extra titt i produktbeskrivningen. Där framgår det bland annat vilka hjulstorlekar som stödjs.

Vilka är fördelarna med en cykeltrainer?

De som inte har provat att komplettera cykling med en cykeltrainer kanske lever i tron om att det inte är lika effektivt som vanliga turer utomhus, men det är faktiskt bara onödigt att välja bort ett alternativ som fungerar utmärkt när det är opassande väder ute. Med hjälp av den avancerade tekniken som är inbyggd i en cykeltrainer kan du anpassa lutningen i de allra flesta modeller för att likna känslan av utomhuscykling. Detta ger dig i sin tur en mer realistisk upplevelse, men du kan dessutom styra lutningen själv om du föredrar mer motstånd.

Genom att pressa dina gränser kan du också få till bättre resultat i längden, men också öka pulsen om du blivit van vid för lågt motstånd. Via olika träningsprogram kan du anpassa träningen ytterligare, exempelvis med intervaller eller specifika sträckor. Den enda riktiga nackdelen är att du inte kan vidga dina vyer genom att bege dig ut på en landsväg eller stig, men du kan däremot lyssna på musik eller titta på någon tv-serie medan du cyklar.

Konditionsträning är en väldigt viktig syssla för att behålla en god hälsa, och istället för att skippa ett pass på grund av dåligt väder kan du lika gärna göra det inomhus med din egna cykel. Ta träningen till nästa nivå genom att investera i en cykeltrainer. Du kan även träna inför olika lopp, eller varför inte stärka upp kroppen när du känner för det?

Hur valdes vår topplista av cykeltrainers ut?

Om vädret inte samarbetar kan du enkelt använda en cykeltrainer för att koppla ihop den med din egna cykel. Detta ger dig alla möjligheter till ett utmanande träningspass även om du befinner dig inomhus, samtidigt som du inte behöver bry dig om regn och rusk. Att cykla inomhus är som vi redan nämnde tidigare aningen omotiverande, särskilt om du inte investerar i en modell som fyller sin funktion på bästa sätt.

De moderna maskinerna använder sig av innovativ teknologi för att erbjuda en liknande känsla som utomhuscykling på en skogsstig, eller varför inte på en slät landsväg. Via olika program och motstånd kan du simulera de allra flesta omständigheter och sträckor, men det är också viktigt att välja rätt produkt som har alla de finesser som krävs för en mer varierad träning.

När vi valde ut vår topplista använde vi oss av specifika kriterier för att bedöma om produkten passade in. Dessa var till exempel stabilitet, funktioner, finesser, antal träningsprogram, samt anslutningsmöjligheter. Även hur enkel cykeltrainern var att fästa till cykeln spelade roll, men givetvis prisbilden som ofta ökar en hel del desto mer funktionalitet du kräver som användare.

Om du vill ha en helt tystgående cykeltrainer med flertalet olika träningsprogram och motstånd kostar det givetvis mer. I vår topplista var vi dock noga med att välja ut en stor bredd bland de tre produkter som valdes ut, särskilt gällande priset. Med många olika valmöjligheter och inställningar för de olika programmen som ingår erbjuds du alltid goda möjligheter att få till ett utmärkt träningspass, oavsett om du är en hobbycyklist som bara vill förbättra konditionen, eller en entusiast som är ute efter de allra senaste funktionerna.

När vi gjorde vår research använde vi oss främst av sidorna Cykloteket och Outnorth då de erbjöd flest produkter, men också hjälpsamma tips och fördjupande information.

Hur gick testerna av cykeltrainers till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

De långa cykelturerna lockar många till utomhuscykling, men det händer ofta att vädret slår om kraftigt och turen blir inställd. Det kan bland annat handla om stormar, oväder eller kalla vinterdagar som inte är lämpade för ett behagligt träningspass. Om du väljer att investera i en cykeltrainer behöver du aldrig känna en frustration över inställda pass, något som är väldigt fördelaktigt för dig som tränar aktivt och regelbundet.

Det finns enormt med cykeltrainers ute på marknaden för tillfället, men de flesta av dem erbjuder liknande funktionalitet. Du kan enkelt montera fast din cykel i maskinen och sedan är det bara att börja trampa. De nya modellerna bjuder också på en hel del finesser för att efterlikna känslan av att du befinner dig utomhus, men också program som förbättrar din kondition, styrka och effektivitet.

I vår topplista anser vi att Wahoo Kickr Core Trainer presterade allra bäst, men även lillebrodern Wahoo New Kickr Snap Trainer ger dig goda möjligheter till inomhusträning tillsammans med din cykel. Om du letar efter den allra bästa cykelupplevelsen under alla dagar på året rekommenderar vi varmt en cykeltrainer!

I detta omfattande test av cykeltrainer har vi presenterat tre olika bäst i test cykeltrainers, från en billig cykeltrainer som presterar riktigt bra, till en lite dyrare men mycket mer premium cykeltrainer som verkligen ger dig en cykeltrainer med all prestanda och funktionalitet man kan tänka sig. Nedan sammanställer vi våra bäst i test cykeltrainer för att underlätta ditt val.

KategoriCykeltrainerBästa pris
Bäst & BilligastELITETRAINER NOVO FORCE PACKLäs mer…
MediumWAHOO KICKR CORE TRAINERLäs mer…
PremiumWAHOO NEW KICKR SNAP TRAINERLäs mer…

Källor

WAHOO NEW KICKR SNAP TRAINER

10

Pris

10.0/10

Hållbarhet

10.0/10

Träningsprogram

10.0/10

Funktionalitet

10.0/10

Lämna en kommentar