Bästa ficklampan 2024 – lys upp mörkret när du är utomhus

Under sommarhalvåret kan vi njuta av många soltimmar, men det finns ändå stunder då solen går ner och dagen ändras till natt. Om du rör dig i naturen under dessa tidpunkter av dygnet finns det sällan ljuskällor tillgängliga i närheten, och då kan en ficklampa verkligen vara en räddare i nöden. Att du ska kunna lita på dessa verktyg är också viktigt, men även att de tål både regn och rusk med tanke på att vädret kan variera kraftigt under vissa årstider.

Vår rekommendation denna gång blev Olight S2R-II då den är både prisvärd och robust, oavsett om det gäller regniga dagar eller om du råkar tappar den.

Bäst i Test bland ficklampor

I vår köpguide av de bästa ficklamporna på marknaden hittar du produkter som vi tagit med via olika kriterier som bedömdes vara viktigast. Dessa var bland annat hög funktionalitet, tålig konstruktion, starkt ljussken, samt användarvänlighet. Vi tittade även på olika prisnivåer för att erbjuda dig de tre bästa produkterna inom respektive prisbild.

För att skapa en så komplett recension av ficklampor som möjligt valde vi även fram tillverkare som har en lång erfarenhet av friluftsmarknaden, men också produkter som vi själva tror på.

Olight S2R-II

OLIGHT S2R-II test och recension.

Denna uppladdningsbara ficklampa är både stryktålig och vattentät, men dessutom utformad i ett kompakt format för att du alltid ska kunna plocka med den utan att oroa dig för en tung packning inför vandringen eller utflykten. Med batteriet på 3200 mAh får du gott om drifftid, samt att IPX8 klassificieringen dessutom tillåter nedsänkning i vatten.

Det finns få ficklampor som är lika prisvärda som Olight S2R-II, en modell som har fyra olika effektlägen, en låg vikgt på endast 98,5 gram, samt en garanti på hela 60 månader. Beroende på vilken ljusstyrka du väljer räcker den från 230 minuter till 60 dagar i drift, något som garanterat imponerar på de allra flesta friluftsentusiaster.

Med en maximal ljusprestanda på 1150 lumen kan du lysa upp din omgivning på ett mycket bra sätt, men ficklampan bjuder även på en räckvidd upp till 135 meter, ett speciellt ”strobe” läge, bältesclip, handledsrem och en magnetisk USB-laddkabel. Vi gillade även att den är otroligt robust tack vare att den är byggd i ett enda stycke. Längden på 100 millimeter imponerar också med tanke på hur kraftfull den är, samt att du även kan justera ljuskäglan på flera olika sätt.

Nextorch Saint Torch 30

NEXTORCH SAINT TORCH 30 test och recension.

Om du har behovet av en ultrastark ficklampa rekommenderar vi Nextorch Saint Torch 10, en uppladdningsbar modell som är speciellt ramtagen för exempelvis sökoperationer. Du får inte bara ett brett och långt ljus, utan även en effekt på hela 5600 lumen. Räckvidden är på 480 meter och materialet som använts vid tillverkning är flygplansaluminium vilket garanterar en hög tålighet, även om du skulle råka tappa lampan i marken.

Vikten är dock på 728 gram, något som kan vara bra att ha med sig innan beställning. Saint Torch 10 tål också vatten upp till 1 meter via IPX7 klassificieringen, men du bjuds också på brinntider från 2 timmar 30 minuter upp till 60 dagar beroende på vilken effekt som används. Observera även att ett 4×2600 mAh batteripack medföljer med denna ficklampa.

Olight I1R

OLIGHT I1R test och recension.

En av de minsta ficklamporna i vår guide heter Olight I1R, en lätt men kraftfull modell med uppladdningsbart batteri. Den kan enkelt fästas i nyckelknippan och med tanke på att den endast väger 12 gram tynger den inte heller ner dig när du är på språng. Hela ficklampan är dessutom mindre än ett lillfinger, något som är otroligt imponerande enligt oss. Den är dessutom utrustad med en kraftfull LED-lampa som trots storleken presterar mycket väl.

Andra fördelar är att den är IPX8-klassificierad, att den har 60 månaders garanti, samt att batteritiden håller från 20 minuter till 7 timmar beroende på effektnivå. Du hittar två olika nivåer med denna ficklampa: 130 lumen eller 5 lumen där den sitnämnda är ett så kallat batterisparläge. Det bästa med denna produkt är dock priset, den är otroligt billig för det du får för pengarna och med tanke på storleken kan du alltid ha med dig den, oavsett var du befinner dig.

Vem behöver en ficklampa allra mest?

De flesta av oss äger en smartphone med inbyggd ficklampa, men det går inte att konkurrera med en rejäl fristående modell som klarar av flera timmar av användande. Batteriet i din telefon är betydligt mer begränsad och en ficklampa är absolut en av de mest nödvändiga tillbehören du kan ta med dig ut i naturen. Det är också bra att ha en hemma, eller när du får ett oväntat strömavbrott. Andra händelser där du får användning av en ficklampa kan exempelvis vara problemlösning vid nattetid, till exempel när du ska slå upp ditt tält eller när du ska göra upp en eld.

Ficklamapa på natten - camping.

Att ha en ficklampa redo är en slags ”räddare i nöden”, även om det kan låta lite klyschigt. Det är dock så att du inte kommer särskilt långt när mörkret faller, särskilt om du befinner dig i områden som inte är belysta. Om du brinner för camping och vildmarksliv vet du garanterat om vikten av att äga en lampa, men också hur användbara de kan vara under vissa situationer. När du är hemma kan du också ha ett behov av en sådan, bland annat för att byta en säkring, eller varför inte när du ska försöka komma åt någon del under motorhuven. Det finns helt enkelt en uppsjö av olika anledningar varför ficklampor bör inhandlas.

Du som jagar vet definitivt också om vikten av att ha en ficklampa med dig, framförallt vid eftersök under kvällstid. Tack vare att de väger betydligt mindre idag än tidigare är det dessutom enkelt att packa ned dem i väskan, eller varför inte i jackfickan.

Köpguide för ficklampa

Det finns givetvis väldigt många olika modeller av ficklampor att välja på marknaden, men det första du bör göra är att fundera fram vilka behov du har. Ska den användas under längre perioder ute i vildmarken, eller ska du bara ha den med dig i nyckelknippan? Kommer den att förvaras hemma, eller ska du plocka ned den i ryggsäcken innan du ska bege dig ut på en vandring? Alla dessa frågeställningar är relevanta att ställa.

Storlek och vikt

Hur mycket din ficklampa väger spelar roll vid planeringsstadiet, särskilt om du ska vara ute länge utan tillgång till batteriladdning. En powerbank kan givetvis vara något att tänka på, men vid längre vandringar är all onödig vikt bara en belastning. Att den även är lagom stor och inte tar för mycket plats är en ytterligare faktor att ha med i beräkningarna.

Vattentålig och stöttålig

En annan sak som ofta glöms bort är att egenskaper som stöttålighet och vattentäthet är minst lika viktiga att tänka på. Detta gäller generellt för alla slags utomhusaktiviteter, men framförallt för dig som gillar att röra dig i naturen. Där blir det ofta blött, men risken att snubbla och tappa din ficklampa är också större än när du befinner dig hemma.

Om du kommer befinna dig i områden där det framkommer mycket regn är det ett stort plus med en vattentät ficklampa. Det gäller alltså att investera i produkter som håller även för fukt och regn när det kommer till övernattningar i vildmarken, eller vid längre vandringar.

Ljusstyrka hos ficklampa – lumen

Hur många lumen din ficklampa har betyder i korthet den totala mängden ljus som den avger i alla riktningar. De allra flesta lampor har ett värde runt 200 till 1500 lumen, medan en vanlig glödlampa som du hittar i hemmet endast avger runt 12 lumen. Många av ficklamporna på marknaden använder sig också av olika ljusstyrkor beroende på ditt behov, något som också sparar på batteriet om du inte alltid använder den mest kraftfulla av dem.

Lumen är ett mått på ficklampans styrka.

Gällande friluftsliv och camping är det fullt tillräckligt med en styrka runt 200 lumen, främst för att det inte finns något behov för en extra stark ficklampa. Dessa används snarare för eftersök och andra krävande aktiviteter, men kan givetvis tas med vid behov för dig som känner att du har ett behov av det. Det finns alltså inga rätt eller fel när det gäller lumen, men något du bör vara medveten om är att de allra mest ljusstarka modellerna även väger betydligt mer.

Ljusinställningar

De billigare produkterna erbjuder sällan olika inställningar, till exempel för att justera ljusstyrkan. En klar fördel med sådana är att du själv väljer storleken på ljusstrålen – alltså om den ska vara bred eller smal. Detta spelar en betydande roll i de fall du ska lysa upp en större yta på kort avstånd, eller en mindre sådan lite längre bort.

Olika lampmodeller erbjuder justeringsmöjligheter beroende på prisbild, men även gällande aktiveringen finns det distinkta skillnader. Vissa av dem kräver att du vrider runt på lampan för att ljuset ska tändas, medan andra använder sig av en knapp som trycks in.

Laddningsbar ficklampa eller batterier?

Fördelen med en laddningsbar ficklampa är att du slipper inhandla nya batterier kontinuerligt, något som även är mer miljövänligt i längden. Många modeller använder sig av en micro-USB kabel som du laddar batteriet med, men det finns också sådana där du tar ut batteriet för att ställas på laddning.

När du befinner dig i skogen kan det dock vara bra med ficklampor som tar vanliga batterier, särskilt om du är ute en längre period. Att du kan ha med dig fler batterier i din packning gör det också säkrare för din egen del. Med dagens solcellsladdningsteknik och powerbanks finns det dock fördelar med båda alternativ och vi rekommenderar främst de uppladdningsbara i första hand.

SKa man köpa LED-ficklampa eller inte?

Det är vanligt att ficklamporna idag använder sig av LED belysning i första hand, detta då fördelarna är många. Först och främst är dessa lampor stöttåligare och håller länge, men de använder sig av betydligt mindre energi än andra lampor. Detta i sin tur leder till att batterierna inte behöver bytas ut lika ofta, samt att du sparar pengar.

Nackdelarna är däremot att ljusstyrkan minskar efter tid, även om detta inte sker snabbt. För att undvika detta rekommenderar vi laddningsbara alternativ som kan laddas direkt efter anvädning.

Kort och gott finns det väldigt få nackdelar med LED-lampor och det är ingen överraskning att de används flitigt på marknaden idag. De ger också bättre möjligheter att justera ljusstyrkan, samtidigt som de inte blir lika varma som äldre glödlampor.

Hur valdes vår topplista av ficklampor ut?

Vi gick igenom en hel del tillverkare innan vi bestämde oss för denna guide av de allra bästa ficklamporna på marknaden. Saker vi tittade mest på var vikten, själva storleken, samt prisbilden för de tre toppvalen som vi presenterar här i vår recension. Tack vare att vi granskat både internationella guider och användarrecensioner lyckades vi skapa vår egna topplista som är anpassad för camping och friluftsliv i första hand.

Vår lista är däremot ingen tävling utan vi tog med de mest användbara modellerna vi kunde hitta just nu, utifrån de egenskaper vi var ute efter.

Hur gick testerna av ficklampor till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Du som brinner för naturen och friluftsliv i allmänhet har stor nytta av en ficklampa, men särskilt en sådan som är stöttålig och klarar av regniga dagar. Andra finesser som du får med en rejäl modell är att den tål att sänkas i vatten, men även fukt och vattenstänk som ofta förekommer vid de nordiska breddgraderna.

Med vår topplista av de tre bästa ficklamporna kan du välja ut den som passar dig allra bäst, oavsett vilken budget du har. Vi rekommenderar framförallt Olight S2R-II då den nådde upp till alla våra förväntningar rörande pris, funktioner och finesser. Den är verkligen anpassad för natursköna promenader under sen höst, eller varför inte vid tältmontering under vinterhalvåret när det ofta saknas ljuskällor.

Om du är ute efter en användbar ficklampa som inte sviker när mörkret faller rekommenderar vi att du tar en titt i vår topplista. Njut av allt som naturen har att ge och lycka till med dina kommande äventyr!

I detta omfattande test av ficklampor har vi presenterat tre olika bäst i test ficklampor, från en billig ficklampa som presterar riktigt bra, till en dyrare men mycket mer premium ficklampa. Nedan sammanställer vi våra bäst i test ficklampor för att underlätta ditt val.

KategoriFicklampaBästa pris
Bäst & BilligastOlight I1RLäs mer…
MediumOlight S2R-IILäs mer…
PremiumNextorch Saint Torch 10Läs mer…

Källor

OLIGHT S2R-II test & recension

9.8

Pris

10.0/10

Ljusstyrka

9.5/10

Hållbarhet

9.8/10

Lämna en kommentar