Bästa myggmedlet 2024 – fri från myggor dygnet runt

Även om det kanske inte är dags för myggmedel riktigt ännu när denna artikel skrivs, ansåg vi att det är bäst att förbereda sig för nästa säsong redan nu, även om tankarna börjar röra sig mer och mer mot en kylig höst och den rådande vintern.

Genom att samla upp de allra bästa myggmedlen presenterar vi dig med ett antal produkter som kommer att underlätta din tillvaro betydligt under våren och sommaren, i alla fall om du vill undvika kliande myggbett medan du vistas i den svenska naturen. Vår absoluta favorit denna gång blev Sjö och Hav Mygg Och Fästing Spray.

Bäst i Test bland myggmedel

Vi kommer nu att presentera samtliga produkter som presterade allra bäst enligt alla våra krav som ställdes på de olika medlen. Dessa innefattad bland annat hur effektiva de var, om de störde användaren på något sätt via lukt, irritationer, eller kladd på kroppen, men givetvis också vad de kostade att köpa in.

Något som är värt att notera handlar om prisbilden, en faktor som inte skiljer sig särskilt mycket bland de olika produkterna. De låg alla ganska nära i pris och myggmedel brukar vanligtvis inte kosta mycket mer än en hundralapp vilket innebar att testerna mestadels handlade om funktionalitet och användarvänlighet.

Genom att jämföra för- och nackdelar mellan olika medel som hittas på diverse online butiker kunde vi sammanställa en lista på de mest effektiva sorterna, men också hitta de produkter som prisades mest av användarna som köpt dem tidigare. Detta ledde också till vår topplista som även denna gång består av tre utmärkta alternativ.

US622 Myggspray 60 ml

US622 MYGGSPRAY 60 ML

En rejäl och pålitlig produkt som vi ansåg platsade in väl i vår topplista heter US6222 Myggspray, en klassiker som använts länge inom den amerikanska armen. Den innehåller 60 milliliter vätska och den sprayas på samtliga utsatta hudytor för effektiv lindring, oavsett om det gäller mygg, knott, eller andra stickande insekter.

Ett ytterligare plus med denna spray är att den minskar risken för fästingbett, något som är väldigt viktigt under sommarhalvåret. Fästingar kan göra stor skada om de bär på bakterier som borelia, framförallt för oss människor där bakterieinfektionen i värsta fall kan spridas till nervsystemet.

US622 verkar frånstötande mot alla slags insekter under minst sex timmar vilket innebär att du får ett komplett skydd även under längre perioder. Om du däremot ska bege dig ut på en längre vandring eller utflykt rekommenderas att du tar med dig sprayburken i din packning. Sprayen ska endast användas två gånger per dag enligt bruksanvisningarna, något som kan vara bra att tänka på om du funderar på att införskaffa detta alternativ.

OBS: finns även som myggstift.

Mygga Roll-on

MYGGA ROLL-ON

Nästa myggmedel i topplistan heter MyggA Roll-on, en populär klassiker som är väldigt enkel att applicera på huden. Den skyddar också i minst 8 timmar mot mygg, men även knott och andra insekter som kan sticka dig när du befinner dig utomhus.

Ett ytterligare plus med denna produkt är att den minskar risken för fästingbett, samtidigt som den inte kladdar. Det effektiva medlet som verkar mot insekter består av 9,5 % DEET samt en kombination av växtoljor som lavendel, geranium och rosor. Även detta medel ska endast anvädas två gånger per dag, samt att den appliceras på exponerade hudytor i första hand.

Sjö och Hav Mygg Och Fästing Spray

SJÖ OCH HAV MYGG OCH FÄSTING SPRAY

Den sista produkten i vår topplista är även vår personliga favorit, nämligen Sjö och Hav Mygg Och FästingSpray. Den har plockats fram som testvinnare även av andra sajter på grund av sitt effektiva skydd mot myggor, fästingar, knott och älgflugor – samtidigt som den fungerar väl att packa ned i väskan. Utöver alla dessa fördelar är den dessutom 100 % biologiskt nedbrytbar.

Detta myggmedel är också ett mer modernt alternativ eftersom den tillverkas av en ecocertifierad citroneukalyptysolja. Medlet är även hållbart producerad och helt fri från DEET, men har dessutom låg giftighet vilket vi alltid uppskattar. Myggsprayen lämnar inga bestående fläckar på dina klädesplagg och den verkar i upp till 6 timmar, men du kan även spraya det i håret, kläder och din utrustning vilket gör den något bättre än de andra produkterna i vår topplista. Innehåller 75 milliliter vätska som används genom att spraya på handen och sedan stryka ut över på den exponerade huden.

Vem behöver myggmedel allra mest?

Om du gillar att spendera längre perioder i den friska luften under sommarhalvåret är det bäst om du införskaffar dig ett myggmedel. Det fungerar lika väl ute vid grillmiddagen som på balkongen, men också i vildmarken när du vill njuta av allt naturen i Sverige kan erbjuda. Som tur är blev vi i Norden skonade från allvarliga sjukdomar som distribueras av mygg och andra insekter, men det finns många som dock är allergiska mot mygg som behöver vara på sin vakt.

Allergier märks snabbt genom att bettet svullnar upp mer än det brukar, samtidigt som området blir irriterat och rödflammigt. På grund av anledningar som dessa är det av stor vikt att alltid ha med sig ett effektivt myggmedel, men också för att myggor ofta irriterar dig när du bara vill njuta av en trevlig kväll utomhus.

Oavset om du sysslar med någon slags sport, vandrar och campar, eller bara vistas mycket i naturen är du aldrig säker från myggbett så länge du går omkring oskyddad. Toppvalen i vår lista erbjuder ett högt skydd i flera timmar, något som kan vara räddaren i nöden när myggen verkligen börjar krypa på.

Köpguide för myggmedel

Vid införskaffandet av myggspray är det bra att tänka över ett par saker: hur känslig din hur är, samt om du har några allergier. Det är också viktigt att kontrollera minsta åldern på myggmedlet i fråga eftersom vissa endast får användas på barn över 2 eller 3 år.

Om du är det minsta osäker rekommenderar vi att du kontaktar en läkare eller specialist innan ditt köp. Här nedan kan du läsa vår checklista om vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till myggmedel över lag, men också metoderna som används för applicering, samt vad det tänkta användningsområdet kan vara.

Spray, stift eller roll-on?

Du hittar myggmedel i flera olika format idag, både som spray och roll-on. Det finns även stift idag, även om de inte är de allra vanligaste på marknaden. I vår topplista hittar du endast spraymedel för tillfället, men något som kan vara värt att notera är att de flesta av dem även erbjuds som roll-on varianter.

Produkterna är dock desamma, bara att appliceringen skiljer sig en aning. När det gäller stift är de enkla att applicera, samtidigt som de inte kladdar eller läcker i packningen, medan en spray är det vanligaste alternativet idag med tanke på hur enkelt, snabbt och smidigt det är att täcka alla nödvändiga delar av kroppen med myggmedel. En Roll-on föredras oftast på grund av användarvänligheten, men också för att förpackningarna brukar vara mindre.

Picaridin eller DEET

När det gäller insektsmedel finns det många olika på marknaden, men de två vanligaste är DEET och Picaridin. DEET är ett medel som myggor inte tål och det är också därför som de produkter som innehåller höga halter av DEET som är mest effektiva, även om medel med halter endast upp till 20 % får säljas i Sverige.  

Picaridin i sin tur är ett likvärdigt alternativ, men skillnaden är att den är mindre irriterande mot huden vilket lämpar sig för människor som lider av känslig hud i första hand. Det finns även andra medel som används i moderna produkter idag, exempelvis citroneukalyptysolja som inte innehåller någon DEET överhuvudtaget.

Det är alltid en avvägning som man får göra innan man beställer hem ett myggmedel, framförallt om du har några som helst problem med hudirritationer.

Naturliga myggmedel

Idag hittar du faktiskt en del myggmedel som använder sig av naturliga ämnen, exempelvis oljor från eukalyptusträd eller växter. Många av dem har dock inte visat sig vara lika effektiva som de med DEET, men det finns en hel del utmanare som på senare tid blivit populära – till exempel Sjö och Hav Mygg Och FästingSpray.

Mygmedel lämpliga för barn

De allra flesta myggmedel som är av god kvalitet innehåller tyvärr ämnen som kan vara skadliga för de allra yngsta barnen. Det är också därför vi rekommenderar att du tittar upp om medlet är lämpligt för barn innan du införskaffar det, något som alltid avslöjas i produktbeskrivningen hos återförsäljaren.

I Sverige är rekommendationerna följande: barn under tre år bör undvika medel med DEET på grund av att det finns en överhängande risk att de får i sig medlet i mun och ögon. De allra flesta barn över tre år kan använda myggmedel som är tillverkade för vuxna, men det bör ske med fler begränsningar.

Om instruktionerna meddelar att medlet kan appliceras två gånger per dag så ska barn endast använda det en gång, och så vidare.

Följ anvisningar och instruktioner

Vi vet att det kan låta självklart, men följ rekommendationer och instruktioner till punkt och pricka för din egen säkerhet. Många svenskar använder dessutom myggmedel på ett felaktigt sätt, något som i långa loppet kan leda till exem eller irritationer i huden.

För att du alltid ska få det absolut bästa skyddet är det alltid bra att läsa instruktionerna noga innan användning. Om du använder solskyddsfaktor bör du också applicera myggmedlet sist för att uppnå önskad effekt. Instruktionerna hittar du alltid på själva produktpaketet, eller på hemsidan där du beställer myggmedlet från.  

Hur valdes vår topplista av myggmedel ut?

Genom att presentera dig med tre toppval av myggmedel ville vi skapa de allra bästa förutsättningarna för dig som konsument att ta del av de främsta produkterna på friluftsmarknaden just nu. Vi tog fram produkterna via onlinebutiken Outdoorexperten efter att ha finkammat de flesta andra alternativ, något som ger dig en bra start om du vill ligga steget före många andra.

Produkterna vi valde ut lämpar sig bra för dig som både gillar att spendera långa stunder i naturen, men även du som bara vill sitta och njuta av en varm sommarkväll i hängmattan. Det var framförallt två produkter som stack ut från mängden denna gång, Sjö och Hav Mygg Och FästingSpray samt MyggA Roll-on, två utmärkta alternativ som garanterat ger dig lugn och ro från mygg och andra insekter.

Hur gick testerna av myggmedel till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Mygg, knott och fästingar kan irritera de flesta under sommarhalvåret, men för att bekämpa dessa finns det utmärkta myggmedel tillgängliga att köpas hem. Även om insekter tillhör vår vardag behöver du inte känna dig överrumplad av dem varje år, särskilt inte om du är förberedd.

Vi vet att det kan vara väldigt omständigt att försöka fiska eller campa när hela området är fylld av mygg, men det är bara ett ytterligare skäl att införskaffa ett modernt och användarvänligt myggmedel. Mygg är dessutom kända för att bära på sjukdomar, även om vi i Sverige är ganska lyckligt lottade med att slippa detta. Att få hela kroppen fylld av kliande bett är dock inte roligt, men det är faktiskt väldigt lätt att undvika med tanke på alla de tillgängliga myggmedel som finns tillgängliga idag.

Vår rekommendation är helt klart Sjö och Hav Mygg Och FästingSpray, något du kan läsa mer om i vår recensiondel. Luta dig alltså bakåt och njut av en sommar utan klåda och myggbett!

I detta omfattande test av myggmedel har vi presenterat tre olika bäst i test myggmedel, från ett billig myggmedel som presterar riktigt bra, till en dyrare men mycket mer premium myggmedel som verkligen ger dig ett bra skydd mot mygg och knott. Nedan sammanställer vi våra bäst i test myggmedel för att underlätta ditt val.

KategoriMyggmedelCirkapris
Bäst & BilligastUS622 Myggspray69 kr
MediumMygga Roll-on119 kr
PremiumSjö och Hav Mygg Och Fästing Spray129 kr

Källor

Sjö och Hav Mygg Och Fästing Spray

9.8

Pris

9.8/10

Funktion

10.0/10

Hållbarhet

9.5/10

Lämna en kommentar