Bästa regnstället 2024 – håll dig torr vid aktivitet ute när det regnar

Nu när det snart börjar bli både kallare och mörkare kan ett regnställ bli allt mer aktuellt, framförallt om du är ute efter härliga höstpromenader som i mångt och mycket bjuder på mer färgranna upplevelser än de andra årstiderna.

REA på regnställ: Hos Outnorth finns det en outlet där man ofta kan hitta riktiga fund, som t.ex. regnställ och regnkläder.

Ett kvalitativt regnställ har två funktioner: att hålla dig varm och torr, men även se till att du får en god komfort medan du rör på dig. Då de flesta regnställ även bjuder på vindtäta egenskaper passar de även väl till blåsiga dagar.

Ta gärna en titt på de olika regnställen för herr och dam vi har med som testvinnare, men särskilt Pinewood Tornado Extreme och Tretorn Packable Rainset som vi anser är de bästa alternativen av regnkläder för vuxna på marknaden just nu.

Bäst i Test bland regnställ

För att göra ditt val lite enklare har vi plockat fram de allra bästa regnställen för vuxna enligt vårt tycke. Detta gjordes med fyra distinkta kategorier: Bäst & billigast, Mellan, Premium och Uppstickare där den sistnämnda skiljer sig lite från mängden. Vårt främsta mål är att du med hjälp av våra indelningar hittar rätt regnställ för din specifika budget.

Bäst & Billigast: Tretorn Packable Rainset

BÄST & BILLIGAST: TRETORN PACKABLE RAINSET. Dam och herr regnställ.

I denna kategori presenterar vi alltid produkter för den prismedvetne användaren, utan att tumma på kvaliteten. Denna gång föll valet naturligt på Packable Rainset från välkända Tretorn, företaget som etablerades redan 1891 och fortfarande tillverkar kläder som är särskilt anpassade för skandinaviska klimat.

Tack vare att regnstället är av Unisex modell passar den både herrar och damer, samtidigt som den är väldigt enkel att packa ned i väskan. Jackan är både vattentät och lätt att bära på, samt att den är tillverkad av Polyuretan och Polyester. Den vattenavvisande dragkedjan är också ett plus, men en annan fördel är att du får ett sportigare utformande tack vare designen.

Längst bak har du gott om ventilation för att hålla ryggen torr, samt att byxan har ett resårband vid midjan och bensluten. Du kan dessutom justera midjemåttet via den elastiska dragskon, men det mest utmärkande med regnstället är att du kan vränga sidfickan ut och in för att skapa en liten påse där regnstället enkelt kan förvaras.

Cirkapriset för Packable Rainset från Tretorn landar på 895 kronor, och denna modell erbjuder också 3,000 millimeter i vattenpelare.

Mellan: Urberg Malme PU Rain Set Unisex

MELLAN: URBERG MALME PU RAIN SET UNISEX

Mellankategorins vinnare är ämnad för dig som vill ha en kvalitativ produkt som ändå ligger rimligt till när det gäller prisbilden. Vårt val i föll denna gång på Malme PU Rain Set Unisex från företaget Urberg, en tillverkare som är känd för sin naturvänliga inställning och högkvalitativa friluftsprodukter.

Tack vare att regnstället är anpassat både för herrar och damer är det fördelaktigt oavsett vem som inhandlar plagget. Jackan och byxorn är dessutom anpassade för ruskigt väder och du håller dig torr även vid längre utflykter tack vare det slitstarka materialet i polyester. Utöver detta får du också en avtagbar huva som går att justera, en YKK dragkedja med stormslå, elastisk och ställbar midja i byxorna, samt justerbara kardborreband vid byxsluten för enklare anpassning.

Regnstället är tillverkat av 100 % polyester med en PU beläggning för att garantera en hög tillverkningskvalitet, men du får också 3,000 millimeter i vattenpelare. Cirkapriset i sin tur ligger på förmånliga 995 kronor. Detta innebär att du inte behöver spendera särskilt mycket mer än vår vinnare i den billigaste kategorin, även om du får ett regnställ med något fler finesser.

Premium: Pinewood Tornado Extreme

PREMIUM: PINEWOOD TORNADO EXTREME

För dig som kräver det allra bästa på marknaden erbjuder vi kategorin premium, något som denna gång förgylls av regnstället Tornado Extreme från Pinewood. Med en hög regntäthet och andningsförmåga får du ett kvalitetsplagg som även ger dig riv- och slitstarka rip-stop förstärkningar i yttertyget, men också en lätt vikt och tejpade sömmar.

Tack vare det fodrade och luftiga nätfodret behåller du även kroppstemperaturen på bästa sätt, även om det är kallt, blött och blåsigt ute. Med vattenpelare upp till 12 000 millimeter säkerställer regnstället också en torr vandring eller utflykt i naturen, eller bara en trevlig promenad i närområdet.

Företaget som utvecklat detta regnställ är kända för att designa kläder för friluftsintresserade människor, men även jägare och mer krävande användare. Cirkapriset för premium kategorins vinnare är också rimlig vilket vi anser är ett stort plus, samtidigt som du får ett kvalitativt svenskt friluftsmärke av rang.

Cirkapriset för Tornado Extreme landar endast på 1,199 kronor vilket passar de allra flesta användare, något som även gör denna produkt mer prisvärd än någonsin.

UPPSTICKARE: Urberg Fröslida PU Set Men

UPPSTICKARE: URBERG FRÖSLIDA PU SET MEN

Denna gång valde vi ut Fröslida PU Set Men från Urberg som vår uppstickare, något vi motiverade med bland annat den avtagbara huvan, dragskon i nederkanten, samt de två fickorna i byxan med tryckknappar. Regnstället är givetvis vattentätt och erbjuder också svetsade sömmar och ett material av 100 % polyester, men du får också en dragkedja längst fram, justerbara ärmslut med kardborre, men också för benslut och midja.

Tack vare att Urberg donerar 1 % av sin årliga omsättning till en miljövårdande organisation hjälper du även till att bevara naturen på jorden om du införskaffar dig detta plagg. Andra fördelar är att den är rimligt prissatt med ett cirkapris på 940 kronor, något som passar de allra flesta. Något som dock bör noteras är att produkten är anpassad för män vilket innebär att den är lite större och kan sitta åt lite löst om användaren är mindre till kroppstorleken.

Då materialet är av Polyuretan får du ett utmärkt plagg som klarar de flesta regniga dagar, oavsett om du ska vandra längre streckor eller bara ge dig ut på en kortare tur.

Vem behöver ett regnställ allra mest?

Du som gärna vistas ute och njuter av friluftslivet vet garanterat om vikten om ett rejält regnställ, något som skyddar vid olika aktiviter som cykling eller vandring. Med ett regnställ klarar du dig undan från både regn och fukt, men du håller dig även torr vilket är a och o när du rör dig i skogen, eller om du har en lång bit att gå innan du närmar dig civilisationen.

Som du säkert märker finns det många olika produkter att välja mellan för både män och kvinnor, men framförallt unisex modeller som passar för båda. Det finns också olika tjocklekar på materialet även om de allra flesta erbjuder liknande egenskaper tack vare Polyuretanbeläggningen och tillverkningen i Polyester.

Vissa modeller erbjuder smidiga nedpackningslösningar medan andra har en huva som du kan dra upp för att skydda huvudet och ansiktet från regn, men du hittar även olika prisklasser även om de inte skiljer sig särskilt mycket just i denna kategori av plagg.

Köpguide för regnställ

När du ska införskaffa ett regnställ finns det några saker som är viktiga att tänka på, till exempel hur det är tillverkat, vem som designat den och vilka användbara egenskaper som medföljer. Det som är extra viktigt är bland annat bra sömmar och fickor som inte läcker vatten, men även att materialet stöter bort vatten utan att göra plagget för tungt att bära omkring på.

Finesser som ökar både komfort och rörlighet är också att föredra, något vi givetvis tagit häsnyn till i denna recension.

Egenskaper som är viktiga hos ett bra regnställ

Vi anser att du som sysslar med många olika utomhusaktiviteter bör införskaffa ett regnställ, eller en regnjacka med huva som kan tas av och på. Utan denna finns risken för vatten som hamnar i nacken, eller att du blöter ned håret vid kraftigt regn.

Med en huva får du ett tillräckligt skydd för just detta, men tänk även på att den bör vara reglerbar för att kunna justera åt den. En annan egenskap som bör finnas är den är följsam, något som gör att du kan se ut även med huvan på.

Andra finesser som är bra att ha är formade platt som sitter bra mot kroppen, samtidigt som de andas väl. Om ditt regnställ inte andas ordentligt finns det risk för både fukt och kondens, något som du helst vill undvika. Ett ytterligare tips gällande formen är att du beställer ett plagg som ger lite utrymme för andra plagg också, särskilt om det är en kall dag som kräver mer lager.

När det kommer till ärmarna och benen måste det gå att justera dem för att passa din kroppstyp, men det ska också finnas dragkedjor för att inte släppa in vind eller vatten vid ärmsluten eller änden av benen.

Själva materialet spelar också en betydande roll, det ska till exempel inte vara för tungt att bära på samtidigt som användaren ska ha total frihet när det gäller alla olika slags rörelser. De plagg vi recenserat är givetvis vattentäta och det är också en förutsättning för regnställ över lag.

Med vattenavvisande material slipper du också att fukt tränger sig igenom jackan eller byxan, men en ytterligare fördel du bör titta på är hur väl kläderna skyddar mot vind. Det finns dessutom skillnader mellan vattenavstötande och vattentäta egenskaper, något som kan vara bra att veta om. Med hjälp av vattenpelare kan du mäta hur mycket vatten kläderna tål utan att det tränger igenom, samtidigt som 2,000 millimeter räknas in som helt vattentät. Det innebär dock endast att du kan vistas i kraftigt regn under en kortare tid, men att det till slut kommer tränga igenom. Om du vill försäkra dig om att få helt vattentäta regnställ behöver du införskaffa sådana som har minst 20,000 millimeter i vattenpelare.

Hur valde vi ut bäst i test regnställ?

Genom att plocka fram de allra bästa och funktionella regnställen lyckades vi skapa en slags topplista på våra favoriter, något som sedan resulterade i de produkter som presenteras i denna recension. Vi har främst fokuserat på produkter som är anpassade för vår, sommar och tidig höst vilket innebär att de inte erbjuder särskilt många värmande egenskaper.

Vi gick igenom både kvaliteten på plaggen, men också deras finesser och fördelaktiga egenskaper som vi dessutom nämnde i våra presentationer. Det vi tittade mest på var vilka aktiviteter som de passar bäst för, hur de var tillverkade, samt hur mycket vatten och fukt de klarar av. Det resulterade också i att vi endast tog fram produkter med vattentäta egenskaper.

Genom att göra efterforskningar hos nätbutikerna Pnjakt och Outnorth har vi tagit fram de allra bästa alternativen på den svenska friluftsmarknaden just nu, men vi har också tittat lite närmare på vad användarna av plaggen själva sagt om dem.

Hur gick testerna av regnställ till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning om regnställ

Då hösten redan är på ingång dröjer det inte länge innan regnvädret återkommer i vårt avlånga land, men det är även under denna årstid som du har goda möjligheter att promenera bland färgrann natur utan att bli allt för svettig tack vare de något lägre temperaturerna.

Med ett regnställ är du alltid redo för skurar, men även långvarigt regn som ibland tenderar att överraska. Du kan med fördel använda en regnjacka på väg till arbetsplatsen också, eller när du bara ska ut och motionera. På den svenska marknaden finns det gott om variation, men tänk på att en större mängd vattenpelare, kvalitativa material och god rörlighet är a och o när det kommer till dessa plagg.

Vi rekommenderar främst Tretorn Packable Rainset för den prismedvetne användaren som behöver ett rejält regnställ, men även vår premiumvinnare Pinewood Tornado Extreme som klarar av även de mest krävande regnoväder.

I detta omfattande test av regnställ för vuxna damer och herrar har vi presenterat tre olika bäst i test regnställ, från ett billigt regnställ som presterar riktigt bra, till en dyrare men mycket mer premium regnställ som verkligen ger dig en behaglig tur i naturen. Nedan sammanställer vi våra bäst i test regnställ för att underlätta ditt val.

KategoriRegnställCirkapris
Bäst & BilligastTretorn Packable Rainset895 kronor
MediumUrberg Malme PU Rain Set Unisex995 kronor
PremiumPinewood Tornado Extreme1,199 kronor
UppstickareUrberg Fröslida PU Set Men940 kronor

Källor

Tretorn Packable Rainset

9.8

Pris

9.7/10

Kvalitet

10.0/10

Ventilation

9.5/10

Regntät

9.8/10

Hållbarhet

10.0/10

Lämna en kommentar