Bästa vandringskängorna 2024 – favoriter för man och kvinna

Om du vill hitta de bästa vandringskängorna för både män och kvinnor är det viktigt att ha koll på längd, terräng och var du kommer att vandra. I detta omfattande test har vi plockat fram de allra bästa vandringskängorna uppdelade i tre olika priskategorier: Bäst & billigast, mellan och premium. De är alla anpassade för vandring, men de skiljer sig givetvis åt en hel del när det kommer till finesser och positiva egenskaper.

I kategorin Bäst & billigast valde vi ut Viking Footwear Men’s Rask Gore-Tex som är väl lämpad för de flesta vandringssträckor tack vare en hög komfort, stabilt grepp och GORE-TEX membranet. Mellanklassens vinnare fanns däremot i två olika varianter för att bjuda på en stabil vandringssko både för män och kvinnor, nämligen Merrell Men’s Vego Mid Leather Waterproof, samt Merrell Women’s Vego Mid Leather Waterproof. Tack vare den låga klacken får du bättre stabilitet för foten, men även en kvalitetsstämpel via märket Merrell som är känd världen över.

Premium kategorins vinnare blev i sin tur Alfa Jerv A/P/S Gore-Tex, flaggskeppet från Alfa som är förstärkt med kevlar för en otrolig slitstyrka.

Bäst i Test bland vandringskängor

Inför detta test har vi gått igenom mängder av vandringskängor. Utöver detta läste vi också andra recensioner, men gick också igenom bloggar där privatpersoner har bedömt kängor på egen hand. Det slutliga resultatet ser du när du läser mer om våra testvinnare, men även om deras utmanare som vi också valde att ta med.

Bäst & Billigast: Viking Footwear Men’s Rask Gore-Tex

BÄST & BILLIGAST: VIKING FOOTWEAR MEN'S RASK GORE-TEX recension

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast är alltid en prispressad produkt med goda egenskaper, så även denna gång. Med Rask Gore-Tex kängan från Viking Footwear bjuds du på en sportig variant med god komfort, något som innebär att du med fördel kan använda dem för alla slags vandringar. Gore-Tex materialet i sin tur gör kängan vattentät, samt att de reflekterande detaljerna på skon underlättar synlighet vid mörka kvällar.

Några utmärkande egenskaper med Rask Gore-Tex är:

 • Slitstarkt syntetiskt material
 • Bra ventilering
 • God komfort för foten
 • 360 graders synlighet
 • Greppar utmärkt tack vare UGC-yttersulan
 • Sula i EVA
 • Gore-tex foder
 • Många storlekar för att passa båda kön (36-47)

Cirkapriset för vår testvinnare hamnar på 1,595 kronor för VIKING FOOTWEAR MEN’S RASK GORE-TEX vilket är ett väldigt förmånligt pris med tanke på vad du får för pengarna.

Mellan: Merrell Men´s / Women´s Vego Mid Leather Waterproof

MELLAN: MERRELL MEN´S / WOMEN´S VEGO MID LEATHER WATERPROOF recension

Om du någonsin hört talas om företaget Merrell vet du att de står för kvalitet, oavsett om det gäller vandringskängor eller minimalistiska barfotaskor. Med Men´s Vego Mid Leather Waterproof får du en välutvecklad vandringskänga av rang, något som passar bra för längre vandringar där du även behöver vattentäta egenskaper.

Med den låga klacken får du en god stabilitet, men du bjuds även på en hel del andra positiva egenskaper:

 • M-Select DRY 100% vattentätt och andningsbart membran
 • Stabil yttersula med god greppyta
 • Rimligt prissatt känga för ett kvalitetsmärke
 • Finns i flera storlekar (40-50)
 • Finns i två varianter (Man & Kvinna)

Cirkapriset för dessa vandringskängor, MERREL VEGO MID LEATHER WATERPROOF, landar på 1,695 kronor och de är således endast något dyrare än vår testvinnare i den billigaste kategorin.

Premium: Alfa Jerv A/P/S Gore-Tex

PREMIUM: ALFA JERV A/P/S GORE-TEX recension

ALFA JERV A/P/S GORE-TEX kängorna är tillverkade för de mest kräsna användarna som ställer oerhört hårda krav. Alfa är en vandringskänga som givetvis erbjuder 100 % vattentäta egenskaper, men även Gore-tex membran, samt en väldigt god andningsförmåga. Med hjälp av det högre skaftet får du en bekvämare gång, samtidigt som Memory Foam materialet ”minns” hur du har din fot i skon. Detta resulterar i ett mycket bekvämare steg i långa loppet, något som vi verkligen uppskattar.

Andra nämnvärda finesser är:

 • Förstärkningar runt hela skon
 • Trippelsömmar
 • Kevlarförstärkt
 • EVA-mellansula som stabiliserar
 • Vibram Grip yttersula för ett perfekt grepp

Cirkapriset för kängan ALFA JERV A/P/S GORE-TEX i premiumkategorin blir 4,995 kronor, men dessa vandringskängor är samtidigt några av de bästa du kan hitta på marknaden, en aspekt som också motiverar det högre priset.

Vem behöver en vandringskänga allra mest?

Det är givetvis de som vandrar mycket i skogen som bör införskaffa sig ett par rejäla vandringskängor, men det kan innefatta allt från jägare till friluftsentusiaster. Fågelskådare eller naturintresserade kan också vara en grupp som får mycket nytta av vandringskängor, men framförallt de personer som behöver ta sig fram i krävande väderlekar och svåråtkomlig terräng.

Vem behöver använda sig av vandringskängor?

Något som också är viktigt att komma ihår är att vandringskängor skiljer sig en hel del från vandringsskor. Om du endast ska promenera på en led utan packning kan vandringsskor vara ett bättre alternativ, men för de mest krävande utflykterna krävs det nästan alltid kängor. Det beror delvis på att de sitter mer stabilt på foten när du bär på packning, men även för att de är mer bekväma under längre sträckor.

Köpguide för vandringskängor

Om du ska köpa ett par funktionella vandringskängor finns det tre huvudfaktorer som spelar en betydande roll: upplevelsen, materialet och priset. Du behöver först och främst att ha en god upplevelse med dina kängor för att du ska trivas vid långa utflykter, men materialet spelar också en stor roll i detta – något vi kommer berätta lite närmare om nedan. Sist men inte minst är det självklart priset som påverkar ditt slutgiltiga val, något som också är en av anledningarna varför vi presenterar produkter i flera olika prisklasser.

Upplevelsen

När det gäller själva upplevelsen är det viktigt att fråga dig själv vilka vandringskängor som kommer ge dig bäst komfort och användbara egenskaper för din specifika budet.

För att bestämma dig enklare är det bra att gå över hur tufft det faktiskt ska vara på din vandring. Ska du upp i fjällen? Eller ska du kanske röra dig nära många blöta områden? Det kan även vara så att du kommer vandra i väldigt ojämn terräng som ställer hårdare krav på yttersulan.

Med rätt vandringskängor blir vandringen en bra upplevelse.

Tänk på alla dessa saker innan du bestämmer dig för en vandringskänga, men du kan även göra en liten prioritetslista för att underlätta:

 • Fjällvandring kräver fodring i kängorna. Kommer du att vandra högre upp i Sverige är det av största vikt att du inte fryser om dina fötter, något som också ställer krav på tjock och varm fodring i kängan.
 • Ska du vandra i områden med många sjöar och våtmarker behöver du givetvis vattentäta egenskaper. De flesta vandringskängor har exempelvis Gore-Tex membran, men det är inte alltid som kängorna tål att sänkas helt i vatten. Här kan det vara viktigt att tänka på stövlar istället, särskilt om det är väldigt blött och lerigt där du ska gå.
 • Hur ser terrängen ut? Om yttersulan inte är grovt mönstrad kan det bli tufft att ta sig fram vid ojämn terräng. Även stabiliteten behöver vara bra för att vristerna inte ska skadas medan du balanserar på stenar, klippor och annat.

Om du inte väljer rätt prioritet för din vandring kan det resultera i en trist upplevelse, något vi givetvis vill att du ska undvika. Tänk lite på var, när och hur du ska ge dig ut och vandra eftersom detta förbättrar dina förutsättningar inför ditt val av känga.

Andra saker som kanske är mer preferensfrågor än riktlinjer kan handla om innersulor, snörning, stötdämpning och andningsförmåga, men dessa skiljer sig oftast från person till person. God ventilation är jättebra för dig som vill slippa svettas, men det kan även hindra vattentätheten.

Snörningen i sin tur ger mer stabilitet för dina vrister, men det kan också snabbt bli obekvämt om du drar åt för hårt. Sulorna i sin tur kan också spela en avgörande roll, framförallt om du använder egna inlägg som kanske till och med är ortopediska. Då är det viktigt att dessa får plats i kängan.

Materialet vandringskängan är tillverkad av

När du inhandlar ett par vandringskängor har du ofta olika typer av material beroende på var på skon du tittar. Gummi används för att få till en yttersula som håller för långa sträckor, men det finns många olika typer av material idag vilket också kan påverka ditt slutgiltiga val.

Nedan ser du de vanligaste materialerna du hittar i vandringskängan:

Läder

Brukar vara tåligt och av hög kvalitet, dock är nackdelen ett högre pris, men även en tyngre känga.

Syntet

Detta material är mer kostnadseffektivt, och du hittar det i många olika vandringskängor idag. De är helt klart lättare också, något som blir ett ytterligare plus. Den enda nackdelen är att materialet inte tål lika mycket slitage. Exempel på material i denna kategori är bland annat polyester, nylon eller syntetiskt läder.

Blandning 

För att få till en variant där många av de olika fördelarna finns med brukar tillverkarna blanda materialen med varandra. Det som kan bli nackdelen här är att kängan blir något av ett hopkok av material där även nackdelarna dyker upp.

Membran

Material som behandlar skon med vattentäta egenskaper kallas för membran. Dessa är till exempel Gore-Tex, men du hittar även många fler. Ventilationen eller andningsförmågan måste också behållas när en vandringskänga tillverkas och det är även därför som membranen ofta släpper in luft, men inte vatten.

Priset

Sist men inte minst har vi priset som en av faktorerna som påverkar ditt köp. Du har ofta en budget att förhålla dig till, men när det kommer till vandringskängor är det oftast priset som speglar hur bra kvaliteten är. Fördelen med våra recensioner är att du alltid kan välja ett passande alternativ via de olika prisklasserna.

Vandringskängor som utmanar

Vi har valt ut de tre bästa vandringskängorna i början av denna recension, men vi hittade även några ytterligare produkter som utmanade vinnarna. Du hittar alla våra utmanare nedan för en bättre överblick, men även för att ge dig några fler alternativ att titta närmare på:

The North Face Men’s Chilkat III

THE NORTH FACE MEN'S CHILKAT III recension

Denna utmanare från The North Face heter Men´s Chilkat III och är specialanpassad för vinterhalvåret. Med en vattentät ovansida klarar den även av regniga dagar, men isoleringen från Heatseeker ger också värmande egenskaper under de mest kalla dagarna. Yttersulan har ett grovt mönster för att greppa väl, samtidigt som du hittar den i flera olika storlekar.

Den enda nackdelen med denna vandringskänga är att den endast hittas i herrstorlekar, även om cirkapriset är väldigt rimligt på endast 1,095 kronor. Yttermaterialet är i skinn och då den endast är lämpad för vinterhalvåret kunde vi dessvärre inte ta med den som vinnare.

Salomon Men’s Quest Prime Gore-Tex

SALOMON MEN'S QUEST PRIME GORE-TEX recension

Denna utmanare från Salomon bjuder på en lättare variant för behaglig vandring, särskilt utvecklad för dig som vill röra dig långt och länge. Några fördelaktiga egenskaper med denna vandringskänga är Contagrip® MD sulan med inriktning för användning under lång tid, ett förstärkt tåparti, samt en innersula från Ortholite.

Cirkapriset ligger på 1,895 kronor och skon är särskilt framtagen för dig som behöver god stötdämpning, vattentäta egenskaper, samt en lätt och behaglig variant på endast 570 gram per känga. Denna produkt utmanade i kategorin Bäst & billigast, men då den var något högre i prisbilden fick den inte se en plats på vinnarpallen.

Lowa Z-8S GTX Men’s

LOWA Z-8S GTX MEN'S recension

Z-8S från Lowa är inspirerad av militärkängor, något som också ger den ett högre skaft på 20 centimeter, samt en PU-sula för stabilitet och dämpning. Dessa vandringskängor är särskilt anpassade för krävande terräng med en medeltung packning på ryggen, men du får även vattentäta egenskaper på köpet.

Cirkapriset ligger på 2,695 kronor och kängorna tillverkas i den lilla byn Jetzendorf i Tyskland. Kvaliteten är enormt bra då de är gjorda i läder, men med tanke på det högre priset kunde vi inte ta med dem som vinnare i kategorin mellan.

Frågor och svar om vandringskängor

Du kanske redan har bestämt dig för vilken vandringskänga som du ska köpa, men vi rekommenderar ändå att du först tar del av våra svar på vanliga frågor relaterade till att köpa vandringskängor.

Hur vet jag vilken vandringskänga som passar mig allra bäst?

Vi rekommenderar att du går igenom vår köpguide för att se hur du ska gå tillväga för att underlätta ditt val. Först och främst handlar det om hur och var du kommer vandra, men även vilka specifika behov du har gällande andningsförmåga, skaft, sula, grepp och vattentäta egenskaper. Priset spelar givetvis också en avgörande roll, men det är även därför som vi delat upp våra testvinnare i tre distinkta prisklasser.

Vad kostar en vandringskänga?

De kan kosta allt från en tusenlapp till flera tusen kronor, beroende på hur de är tillverkade och vilka fördelaktiga finesser de erbjuder för dig som användare. Tänk på att priset ofta speglar kvaliteten när det kommer till vandringskängor, samt att ett par rejäla kängor vanligtvis håller flera år.

Vilka membran är bäst?

Detta är en väldigt svår fråga att svara på eftersom de alla skiljer sig åt en hel del. Gore-Tex är givetvis en av de mest kända på marknaden, men idag hittar du många unika och innovativa membran som har utvecklats specifikt för att erbjuda vattentäthet och god andningsförmåga.

Om du vill veta mer om de specifika membranen kan du oftast hitta information på tillverkarens hemsida.

Hur gick testerna av vandringskängor till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning om vandringskängor

Det är aldrig enkelt att välja rätt vandringskänga när du får flera olika alternativ presenterade, men vår förhoppning är att denna recension gjort det lättare för dig. För att göra det så enkelt som möjligt bjuder vi på köpråd, men även grundliga genomgångar av de mest populära alternativen på marknaden idag.

I vår topplista hittar du våra absoluta favoriter som presterade bäst enligt oss, men det vi vill vara extra noga med att poängtera är att du alltid bör ta dig en funderare innan du bestämmer dig. Detta beror delvis på att de är lite dyrare att köpa än vanliga skor, men även för att det är av största vikt att du blir nöjd med ditt köp. Din upplevelse är det som kommer i första hand, och vi hoppas att du fått mycket grundläggande information för att underlätta valet av kängor via denna text.

Om du har några frågor eller funderingar uppskattar vi alltid om du lämnar en kommentar här längst ned på sidan.

I detta omfattande test av vandringskängor har vi presenterat tre olika bäst i test i kategorin vandringskängor, från en billig vandringskänga som presterar riktigt bra, till en dyrare men mycket mer premium vandringskänga som verkligen ger dig en bra upplevelse vid längre vandring, oavsett väder. Nedan sammanställer vi våra bäst i test vandringskängor för att underlätta ditt val.

KategoriVandringskängaCirkaprisBästa pris
Bäst & BilligastViking Footwear Men’s Rask Gore-Tex1,595 krOutnorth.se
MellanMerrell Men´s / Women´s Vego Mid Leather Waterproof1,695 krOutnorth.se
PremiumAlfa Jerv A/P/S Gore-Tex4,995 krOutnorth.se

Källor

Alfa Jerv A/P/S Gore-Tex

10

Pris

10.0/10

Komfort

9.8/10

Ventilation

10.0/10

Hållbarhet

10.0/10

Vattenavvisande

10.0/10

Lämna en kommentar