Bästa termosmuggen 2024 – praktiskt för den aktive ofta på språng

Vi arbetar väldigt miljömedvetet i Sverige idag, även om det fortfarande finns mycket kvar att jobba med när det gäller plast och engångsartiklar. En termosmugg är ett miljövänligt alternativ jämfört med engångsmuggar, samtidigt som det är betydligt enklare att plocka med under längre vandringar eller uflykter.

Fördelarna är många, men den främsta är att din dryck håller sig varm eller kall under flera timmar, något plast eller pappersmuggar inte lyckas med. Tack vare de förslutna locken kan du dessutom transportera dem i bilen, eller när du sitter på tåget. Du kan även ha med dem i din packning medan du vandrar, utan att oroa dig för att spilla ut drycken.

En av de bästa termosmuggarna i denna recension är GSI Infinity Backpacker Mug, en helt återvinningsbar produkt med plats för 0,5 liter dryck, samtidigt som vikten endast ligger på låga 100 gram.

Bäst i Test bland termosmuggar

Här presenterar vi alla produkter som vi anser presterade bäst, alltså hur länge de höll drycken varm eller kall, men även hur användbara de blev under realistiska förhållanden i naturen.

Några egenskaper vi tittade lite extra på var givetvis prisbilden för att bedöma hur mycket du får för pengarna, men även termosmuggens storlek, om den kan användas även för andra syften – men också hur mycket vätska den rymmer. Alla dessa faktorer togs sedan i beaktning innan vi bestämde oss för topplistan som du ser här nedan.

Hydro Flask Coffee Mug 12Oz (354Ml)

Med Hydro Flask Coffee Mug får du en pålitlig kompanjon under dina utflykter och vandringar i den svenska naturen. Denna termosmugg är tillverkad i rostfritt stål, men du får även en dubbelväggig vakuum konstruktion som kallas TempShield, en innovation som håller ned temperaturen samtidigt som den motverkar bildandet av kondens i muggen.

Med hjälp av locket får du även en smart ”press-in” lösning som hjälper till med isoleringsprocessen. Den underlättar även för att undvika spill, samt att den huvudsakliga funktionen är att hålla temperaturen oavsett hur och var du rör dig.

Totalvolymen i denna mugg är 0,355 liter och materialet är av rostfritt stål enligt benämningen 18/8 Pro Grade. Termosmuggen håller din dryck kyld upp till 24 timmar, medan värmen håller sig upp till 12 timmar. Något överraskande bjuds du även på livstids garanti vilket kom som en rejält positiv överraskning.

Hydro Flask Tumbler 16Oz (473Ml)

Hydro Flask Tumbler är en större variant med plats för hela 0,473 liter dryck, samtidigt som du får ena handen fri tack vare den smidiga designen som tillåter dig att hålla termosen med endast en hand. TempShield isoleringen i sin tur hjälper till att hålla kylan i 24 timmar, samt värmen i 6 timmar.

Den smala designen i denna ståltermos gör den betydligt enklare att hålla, samt att den passar in i de allra flesta mugghållare som finns på marknaden idag. Med beläggningen utanpå hindrar du också termosen att glida iväg, något som de allra flesta användare garanterat uppskattar.

Andra finesser är att den är mer tålig än vanligt, att locket har en ”Honeycomb-isolering” som förbättrar de värmande egenskaperna även vid transport, samt livstidsgarantin som medföljer på köpet. Denna termos är oerhört slittålig och helt fri från BPA och Ftalater, ytterligare plus som är väl värda att nämna i sammanhanget.

Med en vikt på endast 258 gram är den dessutom hyfsat lätt att packa ned i ryggsäcken. Höjden är däremot endast 15 centimeter medan öppningsdiametern är 8,6 centimeter, samt att även denna termos är tillverkad av 18/8 Pro Grade rostfritt stål, precis som lillebrodern Hydro Flask Coffee Mug från samma tillverkare.

GSI Infinity Backpacker Mug

Med en termosmugg från GSI har du alltid möjlighet att njuta av varmt kaffe eller te när du är ute och vandrar, eller tältar någonstans i vildmarken. Den passar dessutom väl för pendlaren som gärna har med sig en termos under resan tack vare det smidiga handtaget.

Fodralet runt termosen värmer din dryck och själva termosen rymmer 0,5 liter dryck, samtidigt som den endast väger 100 gram. GSI Infinity Backpacker Mug är dessutom helt återvinningsbar vilket är ett stort plus ur naturvårdssynpunkt, men det är också en av anledningarna varför många konsumenter väljer den före andra alternativ.

Muggen levereras antingen med röd eller blå färg som du väljer vid beställningstillfället, samt att du även hittar mått inuti för att se hur många koppar dryck du har hällt i. Muggen har plats för cirka 2 koppar och själva innerdelen går även att ta loss för att användas som mått när du ska förbereda mat medan du campar.

Locket är också en så kallad ”Sip Through” som tillåter dig att dricka ur muggen utan spill, något vi verkligen gillade.

Primus Commuter Mug

Primus Commuter Mug finns i flera olika färger, men den är särskilt utvecklad för dig som behöver en smidig termosmugg vid pendling till arbete eller skola. Den passar även dig som gärna sitter vid lägerelden tack vare att den är tillverkad av dubbla väggar i plats, men även silikonpackningar som ser till att den inte läcker.

Denna mugg rymmer 0,4 liter dryck och den kan användas både för kalla och varma sådana, samtidigt som den enkelt passar in i de flesta bilmugghållare. Locket stängs och öppnas med endast ett klick och den är designad för att undvika spill medan du är i rörelse, en aspekt vi alltid uppskattar med dessa produkter.

Commuter Mug från välkända Primus är 19,7 centimeter hög med en diamater på 8,1 millimeter vilket gör den smidig för de allra flesta användare. Färgerna som går att välja mellan är bland annat Concrete Grey som i bilden, Deep Blue, Leaf Green, Melon Pink, Pale Blue och Salmon Pink. Det finns alltså många olika alternativ att välja mellan för dig som vill ha en lite synligare termosmugg.

Stanley Classic Camp Mug 0.47L

Stanley Classic Camp Mug är en termosmugg med dubbla väggar som klarar av att hålla din dryck varm i upp till 2 timmar, samt kall i hela 4 timmar. Den är tillverkad av rostfritt stål och helt vakuum isolerad, men du kan dessutom diska den i diskmaskin vilket gör den till en betydligt mer robust variant än många av de andra produkterna i denna recension.

Du hittar givetvis ett bärhandtag även i denna mugg, samt att måtten är på 140 x 95 x 155 millimeter för dig som vill veta exakt storlek innan beställning. Muggen är även helt Bpa-fri och väger 450 gram vilket är något tyngre, även om den rymmer upp till 0,47 liter dryck som mest.

Företaget som tillverkat denna termosmugg heter Stanley, en innovatör som har en helt egen stil som också tilltalar många friluftsentusiaster världen över.  Deras motto är att ”en äkta klassiker anpassar sig inte efter modenycker utan behåller sin egna unika stil.” Muggen levereras i färgen Hammertone Green och du hittar också företagets logotyp på ena sidan.

Vem behöver en termosmugg allra mest?

Du som ofta rör på dig känner garanterat behovet av en termosmugg, men särskilt för de personer som inte kan vara utan varma drycker som kaffe eller te. Även om det kan variera oerhört mycket beroende på hur och var du rör dig är termosmuggen en ständig följeslagare som piggar upp dig när du är trött, eller när du bara vill ta en liten paus.

Det kan även vara en bra investering eftersom många svenskar tillbringar större delar av dagen utanför hemmet. De är även betydligt mindre än en vanlig termos vilket gör dem smidigare att plocka med, samtidigt som de även kan packas ned i ryggsäcken vid längre vandringar eller utflykter.

Om du ska ut på en picknick eller ut på en längre tur i den svenska vildmarken kan det vara en alldeles utmärkt idé att ta med en termosmugg. Den håller även vatten kallt vid varma dagar vilket alltid uppskattas.

Köpguide för Termosmuggar

Även om många tror att termosmuggar har liknande egenskaper finns det en del distinkta skillnader att ta hänsyn till. Det kan bland annat handla om prisbild, unika egenskaper och syfte, men i denna del går vi igenom de allra viktigaste sakerna du bör tänka på innan du går vidare till en beställning.

Nedan hittar du bland annat vilka egenskaper din termosmugg bör ha, men även en kort förklaring om vad BPA innebär.

Vad tänker du använda din termosmugg till?

En termosmugg kan vara en av de bästa inköpen du gör, särskilt om du ofta dricker kaffe eller te under dagen. Det kan också passa alldeles utmärkt för dig som vill ha din dryck kyld en längre tid även under sommarhalvåret, eller för dig som pendlar längre sträckor.

Beroende på användningsområde finns det en del saker att tänka på, men det viktigaste är givetvis att muggen klarar av att hålla temperaturen under längre tidsperioder. Vissa klarar av betydligt längre perioder än andra, men då kostar de självklart också mer att köpa. Några vanliga tidsangivelser är 6, 12 och 24 timmar – något som kan vara bra att ha i åtanke innan du besätmmer dig.

Om du inhandlar en termosmugg i syfte av att inte använda engångsmuggar kanske du inte känner ett lika stort behov att hålla din dryck kall eller varm. Då kan det faktiskt räcka med en billigare variant. Är syftet däremot att ge dig ut på långa och krävande utflykter i den svenska naturen under vinterhalvåret anser vi dock att du har ett större behov av en rejäl termosmugg som klarar av de flesta utmaningar.

Vad är BPA och varför rekommenderas jag köpa BPA-fritt?

Benämningen BFA är en förkortning av Bisfenol A och detta ämne hittas ofta i plastprodukter, exempelvis vattenflaskor eller förvaringslådor. Enligt den allmänna uppfattningen är BPA ett hormonstörande ämne, något som inte heller är lagligt att använda i nappflaskor.

Om du vill vara helt säker på att termosmuggen du valt ut inte innehåller BPA kan du alltid se det i produktbeskrivningen, eller undersidan av muggen där det också ska framgå om den är BPA-fri.

Vilka egenskaper bör en termosmugg ha?

Några av de absolut viktigaste egenskaperna med termosmuggar hittar du nedan, något du bör ha i åtanke innan du bestämmer dig.

Dubbla väggar

Om muggen saknar dubbla väggar klassad det inte längre som en termos eftersom den inte klarar av att hålla värmen. Detta är alltså inget unikt för en termosmugg utan det ska helt enkelt bara finnas med.

Rostfritt stål

En termos som är tillverkad i rostfritt stål både på insidan och utsidan håller värmen bättre, men klarar också av att hålla drycker kylda för dig som föredrar det.

Knappmekanism

Om du vill öppna och stänga termosmuggen endast med hjälp av ena handen är det viktigt att den har en knappmekanis som tillåter detta. Med en sådan räcker det bara att trycka in en knapp för att öppna upp muggen.

Skruvlock

Skruvlocket är alternativet till knappmekanismen, men båda av dem är bra för dig som vill undvika spill. Om du känner att du inte riktigt kan bestämma dig rekommenderar vi alltid ett skruvlock eftersom det är en riktig klassiker!

Hur valdes vår topplista av termosmuggar ut?

För att kunna skapa en lista på de allra bästa produkterna i denna kategori använde vi oss av marknadsledande produkter som Hydroflask, Primus, Stanley och GSI. De egenskaper vi fokuserade på allra mest var läcksäkerhet, värmande egenskaper, användarvänlighet och prisbild.

Andra saker som vi tittade lite extra på var själva materialet de var tillverkade av, men även designen, färgerna och formen. Vi kontrollerade också storleken på termosmuggarna för att se hur väl de passade i mugghållaren i din bil, eller hur väl de passade i handen.

Befintliga tester och recensioner jämfördes via olika hemsidor som sysslar med friluftsprodukter, samtidigt som vi använde oss av nätbutikerna Outdoorexperten och Outnorth i första hand för att leta upp produkterna. Utöver expertrecensioner har vi även läst användarnas egna åsikter om produkterna, men även lagt mycket vikt på att hitta nöjda kunder som själva beskrev fördelarna med termosmuggarna som valdes ut i vår topplista.

Vår förhoppning är att denna guide kan hjälpa dig att välja rätt termosmugg för rätt tillfälle, men även att den ska passa just för din specifika livsstil.

Hur gick testerna av termosmuggar till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning – bäst termosmugg

Du som känner att du behöver lite mer bekvämlighet i livet kan med fördel välja ut en av våra recenserade termosmuggar, men vi vill också påminna dig om att alltid välja ut en modell som klarar av att hålla temperaturen i minst fyra timmar. Detta genomförs bland annat via de dubbla väggarna som vi beskrev tidigare i vår köpguide.

Hydro Flask Coffee Mug är en av de bästa termosmuggarna vi valde ut och den håller faktiskt din dryck varm i hela 12 timmar. Om du istället föredrar kalla drycker kan vi glädja dig med att den klarar av detta i hela 24 timmar, något som gör denna mugg till en otroligt bra investering för dig som vill slippa engångsprodukter.

I detta omfattande test av termosmuggar har vi presenterat fem olika termosmuggar, från en billig termosmugg som presterar riktigt bra, till några dyrare men mycket mer premium termosmuggar. Nedan sammanställer vi tre våra bäst i test termosmuggar för att underlätta ditt val.

TermosmuggCirkapris
Hydro Flask Coffee Mug400 kr
Primus Commuter Mug400 kr
GSI Infinity Backpacker Mug160 kr

Källor

Hydro Flask Coffee Mug

9.9

Pris

9.8/10

Isolering

10.0/10

Hållbarhet

10.0/10

Upplevelse

9.9/10

Lämna en kommentar