Bästa GPS:en för aktivt liv 2024 – handhållna GPS:er för allt friluftsliv

Hur ser den bästa handhållna GPS:en ut idag? Vilka finesser och egenskaper är viktiga i en GPS-enhet, och hur avancerad kan den bli egentligen? I denna guide har vi tagit fram en topplista på de fem bästa enheterna du kan hitta på marknaden idag, men också en köpguide som ger dig tips på vad du bör tänka på innan du inhandlar en handhållen GPS.

En av de bästa produkterna i vår recension valdes ut som Garmin Gpsmap 66SR, mestadels tack vare de utmärkta egenskaperna som ingår, men också att alla de förbättringarna som tillkomit på marknaden representeras väl i denna enhet. Vi rekommenderar även att du läser vidare nedan för att se vad du bör tänka på vid valet av en GPS.

Bäst i Test bland GPS enheter

I vår recension av de allra bästa handhållna GPS-enheterna på marknaden hittar du produkter som valts ut noga utifrån flera kriterier. Vi tittade på användbara funktioner i första hand, men även finesser, användningsområden, prisbild och allt annat som vi bedömde vara relevant för en komplett guide.

Garmin Alpha 200i

GARMIN ALPHA 200I

Garmin Alpha 200i är en premium modell från välkända Garmin som utvecklats för jakt i första hand, men framförallt hundspårning. Med över 250 rutter, spårlogg på 20 000 punkter, samt förladdade kartor från TopoActive Europa får du alla finesser som behövs för att effektivt hitta dit du är på väg.

Vikten på endast 280 gram gör den också till en otroligt lätt enhet att ha med dig, oavsett om du befinner dig i vildmarken eller i stadsmiljö. Med inReach Iridium satellitteknologin inbyggd i GPS:en har du en högteknologisk produkt som även fungerar alldeles utmärkt i solljus tack vare den kapacativa pekskärmen.

Batteritiden på 20 timmar ger dig också mer frihet när du använder mottagaren, men den använvarvänliga designen och gränssnittet gör den också väl lämpad för alla slags användare. Du får åtkomst till flertalet olika globala satellitnavigeringssystem också, om en av dem inte skulle fungera av någon anledning. Med Garmin Alpha 200i finns både GPS och Galileo förvalda, men den innehåller också förinlästa kartor över Europa vilket är ett ytterligare plus.

Andra finesser som du bjuds på är en elektronisk treaxlad kompass, BirdsEye satellitbilder för en mer verklighetsbaserad vy över området, samt stöd för microSD. Även om denna modell är anpassad för hundspårning i första hand finns det så många positiva fördelar med enheten att vi inte kunde låta bli att ha med den i vår topplista. Med trådlösa anslutningar som WiFI, Bluetooth och ANT+ är den dessutom framtidssäkrad, samt att du får en hel del utrustning på köpet: ett bältesclip, nätadapter, micro-USB kabel, dokumentation och ett uppladdningsbart litiumjonbatteri.

Prisbilden är dock högre än många andra produkter i vår topplista, men det beror delvis på alla de olika finesser som ingår. Du får också tillgång till SOS-meddelanden via GEOS om olyckan skulle vara framme, samt att enheten är utrustad för SMS, sociala medier och delbar position när du befinner dig ute i skogen. Med hjälp av detta kan dina nära och kära alltid se vart du befinner dig, ett ytterligare plus som är väl värt att nämna. Om du är en jägare som behöver hålla koll på dina hundar är Garmin Alpha 200i kapabel till även detta.

Garmin Oregon 750t

GARMIN OREGON 750T

Med Garmin Oregon 750t har du alla möjligheter att navigera dig fram, oavsett var du befinner dig. Den fungerar också alldeles utmärkt om du sysslar med vandring, friluftsaktiviteter, cykling eller geocaching, bara för att ge några exempel. Denna gång har antennen också fått se sig en uppgradering för bättre satellitmottagning, men du går givetvis många andra finesser som den 3-axlade kompassen, trådlös anslutning via WiFi, Bluetooth och ANT+, samt tillgång till GPS, GLONASS och ABC.

Enheten har en ljusstark pekskärm på 3 tum, något som också ger dig god läsbarhet även vid solljus, samtidigt som du kan anpassa den för sjöfart eller stadstrafik. Tack vare att den är robust och tålig ingår också IPX7 vattenklassning som en ytterligare fördel.

Det finns gott om funktioner att använda dig av, men en av de främsta är att du kan få ned kostnadsfria nedladdningar via Garmin Connect IQ 3. Med den unika ”TrackBack” funktionen kan du dessutom navigera tillbaka till din startpunkt, exempelvis din övernattningsplats. Rent prismässigt är den också rimlig för dig som är ute efter en av de bättre GPS enheterna på marknaden, men särskilt en av de mer tåligare varianterna som når upp till alla de krav som ställs på en portabel GPS-enhet.

Garmin Edge 1030 Plus

GARMIN EDGE 1030 PLUS

Med Garmin Edge 1030 Plus har du en GPS enhet som är anpassad främst för cykling, men även andra aktiviteter. Fördelarna med denna modell är att du hittar användbara funktioner som en cykeldator, eller en varningsfunktion om någon försöker stjäla din cykel via din smartphone. Du får också en batteritid på hela 24 timmar vilket är en enorm fördel, samtidigt som enheten är kompatibel med inReach vilket innebär att du kan svara på meddelanden, dela resedata eller aktivera SOS-signaler.

Tack vare ”turn-by-turn” röstguidningen blir din resa betydligt mycket enklare, och du hittar också en app som heter Trailforks inbyggd i mottagaren. Den visar till exempel kommande förgreningar på leden du befinner dig på, eller din exakta position om du har behov av det. Ytterligare fördelar med Edge 1030 Plus är pekskärmen, den låga vikten på 124 gram, samt batterisparläget som underlättar vid längre turer.

Vattenklassningen på IPX7 gör den även mer robust och tålig under blöta dagar, något som är otroligt viktigt när du befinner dig långt utanför civilisationen. Vi gillar även att du får möjligheten att lägga till kartor, att du har kapacitet till 32 GB internminne, samt upp till 200 waypoints och favoritplatser.

Teknologin i denna GPS-enhet erbjuder också stöd för GPS, GLONASS och Galileo. Andra finesser är en barometrisk höjdmätare, accelerometer, samt en givare för omgivande ljus. Om du föredrar smidiga anslutningsmöjligheter hittas även dessa, både via Bluetooth och ANT+. Edge 1030 Plus är dessutom kompatibel med både iPhone och Android enheter vilket betyder att du kan använda den med i princip varje smartphone på marknaden.

Garmin Gpsmap 66SR

GARMIN GPSMAP 66SR

Garmin Gpsmap 66SR är en av de bättre handhållna enheterna tack vare den stora skärmen på 3 tum, inbyggda kartor, samt en utformning enligt militära standarder. Denna enhet tål både stötar och vatten, men även värme. Du hittar också upp till 36 timmar batteritid med GPS påslagen, men även en skärm som kan läsas i solljus.

Med flerbandsteknologin som är inbyggd har du även tillgång till GPS, GLONASS, Galileo, QZSS och IRNSS. Detta ger dig betydligt bättre positionering än många andra enheter är kapabla till, framförallt i backigt landskap eller täta skogar. Med hjälp av TopoActive kartorna över Europa har du alltid en detaljerad vy tillgänglig över området du befinner dig i, oavsett om det är i terräng, gator, vattenleder eller andra områden. Den inbyggda barometern övervakar vädret, medan den treaxlade kompassen alltid rapporterar exakt höjd och position.

Enheten är också kompatibel med Geocaching Live för dig som gillar denna aktivitet, samt att BirdsEye satellitbilder ingår. Med hjälp av Active Weather funktionen kan du alltid få aktuella prognoser om vädret innan du beger dig ut, men du kan också planera och granska olika rutter i förväg med hjälp av Garmin Explore appen. Även denna GPS är vattentålig enligt IPX7, men den väger dessutom endast 230 gram. Det inbyggda minnet är på 16 GB och trådlös anslutning via Bluetooth och ANT+ ingår också som standard.

Garmin Gpsmap 65S

GARMIN GPSMAP 65S

Garmin Gpsmap 65S är lillebrodern till 66SR, men även om priset är något lägre hittar du det mesta i denna enhet. Skärmen är däremot något mindre på 2,6 tum, samt att batteritiden endast når upp till 16 timmar. Du får däremot tillgång till ungefär liknande funktionalitet, bland annat GPS, GLONASS, Galileo, QZSS och IRNSS. Med förprogrammerade TopoActive kartor över Europa får du alltid en detaljerad vy över området, samt att ABC-sensorerna ser till att din exakta position alltid rapporteras in rätt.

Du kan givetvis planera och lägga till olika rutter och spår, samt att du också kan ta emot e-post, SMS och andra aviseringar om den paras ihop med en smartphone. Du hittar även appen HuntView Plus som är anpassad för jägare som vill veta mer om markgränser, privata markägare och annan nödvändig information.

Enheten väger endast 217 gram, samt att den har vattenklassning upp till IPX7. Den saknar däremot militär standard som storebrodern 66SR bjuder på, men priset är även lägre.

Vem behöver en GPS allra mest?

Du som behöver komma till en specifik plats utan att använda dig av traditionella kartor bör alltid införskaffa dig en GPS. Med hjälp av en sådan kan du enkelt ställa in din startposition för att kunna hitta tillbaka, eller använda dig av navigationsfunktionen för att ta den snabbaste och kortaste vägen från punkt A till B.

Handburen GPS för enklara navigation i naturen.

Även om funktionaliteten av en GPS finns inbyggd i de allra flesta mobiltelefoner idag är nackdelen att den använder betydligt mer batteri när den är påslagen. Du märker det främst genom att din smartphone blir varm och batteriprocenten sjunker stadigt, något du förmodligen varit med om tidigare. Om du istället använder en GPS-enhet slipper du allt detta, samtidigt som den inte distraherar dig med annat som en telefon kan göra. Med de användarvänliga knapparna kan du enkelt ställa in olika funktioner, men kartorna är också betydligt bättre för områden där det inte finns några vägar.

Om du behöver enkel navigation är en GPS att föredra, särskilt om täckning är viktigt för dig som användare. Batteritiden räcker ofta upp till 20 timmar och under krävande utflykter kan denna funktionalitet även vara en livlina, eller räddaren i nöden.

Köpguide för GPS – tänk på detta

Du hittar alla möjliga GPS-enheter idag, både dyrare och billigare varianter som har specifika användningsområden, eller sådana som är tillverkade för endast ett syfte. Du kan exempelvis inhandla en GPS som är gjord för dig som cyklar, åker båt, eller kör bil. Enheterna gör däremot precis samma sak, men då de är anpassade för olika aktiviteter bör du alltid tänka på detta innan din beställning.

I vår topplista hittar du varianter som lämpar sig bäst för vandring och cykling, men du kan givetvis använda dem i bilen också. Tack vare deras unika funktionalitet är de modeller vi valde ut däremot bättre rustade för friluftsaktiviteter, exempelvis via vattenskydd, skärmar som är läsbara i solljus, eller andra egenskaper som låg vikt, lång batteritid och tålig konstruktion.

Praktiskt att använda en GPS för navigation.

I grund och botten är en GPS-enhet användbar för lokalisering och positionering, men tack vare alla de övriga finesser som du hittar i de mer moderna modellerna kan du även få väderdata, tydliga satellitbilder över områden, eller förinlästa kartor. Andra plus kan vara anslutning via WiFi och Bluetooth, samt SOS-meddelanden och olika appar som används för att utöka användarvänligheten ytterligare. Notera dock att priset också stiger desto mer av dessa som hittas i produkten du tittar på, något som kan vara bara att veta om.

När du tittar på de olika GPS-enheterna märker du snabbt att de även innehåller andra positioneringssystem som Glonass eller Galileo. Desto fler positioneringssystem som är inbyggda, desto bättre kan du hitta dit du ska om täckningen är dålig. Detta blir också en bonus för dig som användare i långa loppet.

En ytterligare sak att tänka på är hur länge batteriet håller, samt om den är uppladdningsbar eller inte. De allra flesta GPS:er har lång batteritid, men även här finns det stora skillnader beroende på modell. Att du kan ladda in fler kartor är också givet för en modern GPS-enhet, samt att du ska kunna uppdatera alla befintliga kartor i systemet. Tack vare att de allra flesta nya modeller stödjer olika appar är det oftast inga problem att uppdatera dem, eller ladda ned nya från tillverkaren.

Hur valdes vår topplista av GPS:er ut?

Med hjälp av vår topplista sammanfattar vi både de mer populära GPS-enheterna på marknaden, men också de med bäst funktionalitet. Vi tog också hänsyn till användarrecensioner innan vi valde ut listan, men något som blev tydligt under vår research var att Garmin var helt klart överrepresenterad jämfört med andra tillverkare. Detta beror givetvis på att de är marknadsledande, men också bättre på det mesta när det kommer till navigering i vårt tycke.

I våra jämförelser använde vi oss av kriter som användarvänlighet, täckning, finesser och användbara egenskaper. Vi tittade också lite extra på hur tåliga och robusta enheterna var, men även om de klarade av vattenstänk, solljus och stötar. Vi fokuserade dessutom mest på enheter som var designade för utomhusaktiviteter som vandring och cykling i första hand. Genom att titta noga på olika recensioner och guider redan innan vi började skriva vår topplista fick vi fram grundläggande information om funktionaliteten som de allra flesta användare efterfrågar, till exempel ett rimligt pris för det du får för pengarna.

Några av de mer dyrare premiumvarianterna finns däremot också med, mestadels för att visa hur mycket bättre de är gällande batteritid, navigation och olika anslutningsmöjligheter.

Hur gick testerna av GPS till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Vilken GPS är bäst enligt vårt tycke? Denna gång föll valet på Garmin Gpsmap 66SR. Detta motiverar vi med alla de olika positioneringssystemen som ingår (GPS, GLONASS, Galileo, QZSS och IRNSS), men också en stryktålighet av militär standard. Visst, den kostar lite mer än många av sina utmanare – men du får däremot en av de bästa handhållna GPS-enheterna på marknaden idag.

Garmin visar verkligen upp musklerna med denna moderna utmanare som är fullproppad med finesser och egenskaper. Du märker också snabbt att tillverkaren har lagt mycket krut på att erbjuda allt och lite till när det gäller navigering med denna modell.

Vår förhoppning är att du fick mycket nytta av vår topplista och köpguide, men även att du hittar en GPS-enhet som passar just för dig. Njut av naturen och lycka till!

I detta omfattande test av NYCKELORD har vi presenterat tre olika bäst i test NYCKELORD, från en billig NYCKELORD som presterar riktigt bra, till en dyrare men mycket mer premium NYCKELORD som verkligen ger dig en [2-3ord]. Nedan sammanställer vi våra bäst i test NYCKELORD för att underlätta ditt val.

KategoriGPSBästa pris
Bäst & BilligastGARMIN GPSMAP 65SLäs mer…
MediumGARMIN OREGON 750TLäs mer…
PremiumGARMIN ALPHA 200ILäs mer…

Källor

GARMIN ALPHA 200I

9.9

Pris

9.8/10

Prestanda

10.0/10

Precision

9.9/10

Lämna en kommentar