Bästa bärstolen 2024 – upptäck naturen med barnen

Att vandra längre sträckor i naturen tillsammans med dina familjemedlemmar är inte bara givande, det är även avkopplande och viktigt för hälsan. Det ger också lite utrymme för kvalitetstid med familjen, samtidigt som det kan skapa oförglömliga minnen. Om du däremot är ute efter vandringsspår tillsammans med ett mindre barn kan de vara lite svårare att genomföra, framförallt om barnet är så pass litet att du egentligen behöver en barnvagn.

Genom att använda en bärstol kan du dock lösa de flesta utmaningar, men främst de som hindrar dig från att ta med ditt barn. Du lämnar också dina händer fria för annat vilket alltid är en fördel. Vi rekommenderar denna gång främst Osprey Poco Plus och Thule Sapling Elite som de allra bästa produkterna inom kategorin bärstolar.

Bäst i Test bland bärstolar

Här nedan går vi igenom fyra av de allra bästa bärstolarna vi kunde hitta, särskilt för dig som vill hitta de mest kvalitativa och prisvärda alternativen är det gäller bärstolar. Vi jämförde dem inte mot varandra i sig, utan fokuserade mer på att ta fram stolar som erbjöd goda finesser, användbara egenskaper och en rimlig prisbild.

Vi la även mycket vikt på att läsa användarrecensioner, men också åsikter av personer som inhandlat bärstolarna. Några saker vi tittade lite extra på gällande bärstolarna var hur bra de presterade under långa vandringar, om de satt bekvämt, samt om priset var rimligt satt med tanke på det du får för pengarna.

Genom att jämföra både för- och nackdelar mellan de olika varianterna av bärstolar som fanns tillgängliga på marknaden lyckades vi välja ut de som vi trodde allra mest på. Resultatet ser du här nedan, denna gång via fyra utmärkta kvalitetsprodukter bland bärstolar.

Osprey Poco Plus

Denna högkvalitativa bärstol från välkända Osprey kallas för Poco Plus, en riktig arbetshäst med ventilerande sits som dessutom går att justera för bästa möjliga komfort och balans. Ryggsäckens topp överstiger inte heller huvudet och höftbältet går att ställa in medan du går. Med en vikt på 3,58 kilo får du en robust variant som dessutom rymmer 26 liter, samtidigt som det integrerade stödet alltid håller den på plats när du rör dig i terräng.

Stolen är både bekväm och passande för lite mindre barn som alltid sitter tryggt, men den är även utrustad med samma bärsystem som hittas i många av Ospreys vandrings- och backpackryggsäckar, ett bevis på att du garanterat kommer få en behaglig tur vart du än beger dig.

Tack vare att bärstolen är utrustad med stretchfickor kan du även ha med dig lite fika utan några större problem, eller förvara viktiga prylar som du gärna vill ha med dig. Bröstremmen är även utrustad med en visselpipa om du skulle råka ut för något, men du hittar också en sits och sele som är tillverkad för att passa barn i många olika storlekar.

Om du behöver förvara bärstolen gör du det enkelt genom att vika ihop den när det väl är dags att bege sig hemåt igen. Utöver allt detta finns också ett regnskydd och solskydd som ser till att ditt barn alltid är skyddad från väder och vind. Solskyddsfaktorn är dessutom hela UPF50+ som garanterat räcker till för de allra flesta användare.

Dimensionerna är 73 x 38 x 48 centimeter vilket inte heller gör den särskilt stor att ha på ryggen, ett ytterligare plus med denna bärstol.

Deuter Kid Comfort Pro

Deuter Kid Comfort är en behaglig bärstol som även bjuder på smarta funktioner för att passa både dig och ditt barn på bästa möjliga sätt. Den medföljande kudden förbättrar säkerheten för barnets huvud genom att omfamna det, samtidigt som den ger bättre stabilitet även när du rör dig i ostadig terräng.

Denna stol har dessutom ett så kallat ”Aircomfort” bärsystem för ökad ventilation, ett separat bottenfack, samt tre externa fickor med stretch. Det vadderade och justerbara höftbältet underlättar när du beger dig ut på en tur, samtidigt som även bröstremmen går att justera för optimal passform.

Tack vare att bärstolen också är impregnerad mot smuts och vatten får du en tålig variant som du garanterat uppskattar vid dåligt väder, men det finns också justerbara bärremmar i denna modell för att anpassa tyngdpunkten. Detta gör det också enklare att röra dig med ditt barn på ryggen, oavsett terräng.

Thule Sapling Elite

Med Thule Sapling Elite får du en riktigt tålig bärstol som ger dig hög säkerhet, bekväma vandringar och enkla justeringsmöjligheter. Med en ryggpanel som andas får du både stötdämpning och bättre cirkulation av luften, något som underlättar mest när du inte vill bli svettig om ryggen.

Med det ergonomiska sätet sitter ditt barn också väldigt bekvämt, men du kan också ustera den i höjdled. Med det utfällbara solskyddet håller du också barnet sval och skyddad från solen, samtidigt som hen kan vila benen och byta ställning under den pågående utflykten tack vare de löstagbara fotstöden. Genom att använda de medföljande stabiliseringsremmarna kan ryggsäckens tyngdpunkt justeras, men du får också en praktisk spegel som låter dig hålla ett öga på ditt barn. Andra finesser är två höftbältesfickor, en fick för vätskebehållare, samt en löstagbar ryggsäck.

Bärstolen är tillverkad av 210D Cordura-nylon, samt 420 Cordura-nylon vilket gör den till en av de bättre modellerna vi tog med i vår recension. Den klarar också av en viktkapacitet på hela 22 kilo vilket räcker gott och väl för de allra flesta. Ett riktigt toppval helt enkelt!

Thule Sapling Rain Cover

Sapling Cover från välkända Thule bjuder på ett komplett regnskydd för dig och ditt barn, något som fungerar allra bäst under sen höst när det regnar som mest.

Tack vare att bärstolens regnskydd kan vikas ihop finns det gott om transportmöjligheter, samt att den vattentätä polyuretanbeläggningen med svetsade sömmar hindrar vattnet från att tränga sig in. Med de genomskinliga sidofönstrena skyddar du också ditt barn från vind och regn, samtidigt som de har möjligheten att titta ut i naturen medan ni promenerar. Den medföljande reflexloggan gör dig också mer synlig under kvällstid, samt att regnskyddet bjuder på en ”sjösäck” för enkel och kompakt förvaring.

Materialet i är tillverkat av tålig 70D ripstop-nylon vilket är bäst lämpad för lite mer krävande utflykter, något som gör denna produkt till ett toppval när himlen bjuder till på storm.

OBS: Detta är inte en komplett bärstol utan ett tillbehör som passar Thule Sapling stolar.

Vem behöver en bärstol allra mest?

När du använder en bärstol får du ett perfekt verktyg för vandringar och promenader tillsammans med ditt barn. Det spelar ingen roll vilka slags miljöer eller terränger det handlar om eftersom det är du själv som sköter promenaderna vid stigarna och underlaget, främst då stolarna är utvecklade för barn som inte klarar av att gå på egen hand ännu.

Vem behöver en bärstol?

Om du även behöver ett par kvalitativa vandringsskor eller vandringskängor till era gemensamma utflykter har vi även recensioner om dessa här på sidan. Du hittar en bärstol i flera olika prisklasser och prisbilden justeras givetvis beroende på antal finesser och egenskaper, till exempel om de erbjuder vattentäta egenskaper eller väldigt hög komfort.

Genom att fördela vikten på ett optimalt sätt är en bärstol ett utmärkt hjälpmedel för den aktiva föräldern, men det ger också hela familjen möjlighet att njuta av friluftslivsaktiviteter. Här nedan hittar du en liten köpguide som går igenom olika viktiga områden och funktioner som kan vara bra att tänka på innan du beger dig ut på en tur.

Köpguide för bärstolar

Det är väldigt många föräldrar som kämpar för att kunna kombinera nytta och nöje, men de som brinner för ett aktivt friluftsliv hittar ofta möjligheter där andra ser hinder. Det är även där som bärstolar kommer in i bilden, framförallt när barnpassning inte är möjligt. Dessa stolar ger verkligen valuta för pengarna, samtidigt som de kan bjuda på oförglömliga upplevelser

Några saker som dock är viktiga att tänka på är att bärstolen ska vara bekväm för dig och ditt barn, samtidigt som den ska erbjuda gott om justeringsmöjligheter. Några modeller har dessutom flera fickor, utrymme för extra packning, regnskydd och så vidare. Om du beger dig ut på längre vandringar kan det också vara bra att välja ut en stol som har ett myggnät eller regnskydd som tillval.

Precis som du väljer kläder utefter rådande väder gäller i princip samma sak även här. Det viktigaste är dock att bärstolen erbjuder alla de finesser och användbara egenskaper som du har störst behov av.

Avgörande och viktiga faktorer

Alla de olika modellerna som vi presenterar här i denna artikel bjder på flertalet finesser och extrafunktioner. De finns till för att göra dem så anpassningsbara för användaren och passageraren som möjligt, men främst för barnet såklart. Vad behöver då en bärstol kunna erbjuda för att ditt barn ska kunna sitta så bekvämt som möjligt?

Först och främst handlar det om att stolen inhandlas utifrån storleken på barnet som ska sitta i den. Det finns många olika modeller ute på marknaden som är inriktade på olika åldrar och vikt, men för att turen ska bli så enkel som möjligt rekommenderar vi alltid att du läser på noga innan beställning för att säkerställa stolens funktionalitet för just ditt barn.

När det kommer till bärarens komfort är det också viktigt att följa rekommendationerna för stolen och dess viktbegränsning. En bärstol som inte är anpassad för vikten som den används med kan exempelvis orsaka olyckor genom att du halkar, trampar snett eller till och med stukar foten eftersom vikten inte var korrekt fördelad.

Gällande komforten handlar det väldigt mycket om konstuktion och tillverkningskvalitet, men främst hur vikten fördelas via de medföljande remmarna och bältet som sitter vid höften. Du kan även undvika slitage genom att använda en väl bärstol lämpad för rätt vikt. Det är också bra om axelremmarna är vadderade då det underlättar för bäraren.

När det kommer till barnets komfort kan du titta på hur själva sittdelen är konstruerad. Om du kan justera den kan stolen anpassas bättre, samtidigt som de medföljande remmarna inte får sitta för hårt eller för löst. Om de är alldeles för lösa kan barnet trilla ut från stolen och skada sig, något som är väldigt viktigt att tänka på innan du beger dig iväg.

Vår rekommendation är att du som bär barnet i stolen åker in och provar den i en fysisk butik först, innan du gör din beställning. Det är även bra om barnet kan sitta i stolen medan du genomför lite olika tester, bland annat hur viktfördelningen ser ut, hur remmarna sitter, samt hur bekvämt ditt barn verkligen sitter. Om det är något som skaver eller känns obekvämt redan i affären bör du titta på en annan stol helt enkelt. Det är inget du vill råka ut för medan du är långt utanför civilisationen.

Hur valdes vår topplista av bärstolar ut?

Genom att använda oss av kvalitativa produkter har vi tagit fram en rejäl topplista på fyra av de allra bästa produkterna på bärstolsmarknaden just nu. Vi har använt oss av andras recensioner, utmärkelser, åsikter och tester för att skapa vår lista, men även lyssnat på användare som redan inhandlat dessa stolar.

Jämförelser gjordes också hur de var konstruerade, men också hur bekväma det faktiskt är att använda för bäraren och barnet. Vi tittade också på de medföljande remmarna och hur väl de gick att justera, samtidigt som vi kollade upp hur mycket packning du kan bära med dig i stolarna, även med ditt barn på ryggen.

Andra egenskaper vi la mycket fokus på var hur många fickor som fanns, om stolarna bjöd på vattentäta egenskaper eller på andra sätt stack ut, men även om de levererades med solskydd.

Genom att använda oss av grundlig efterforskning tog vi fram flera bärstolar med relativt små skillnader gällande prisbild, framförallt när det gäller den billigaste och den dyraste stolen. Hemsidan som vi främst använde oss av var Outdoorexperten, en riktig kvalitetssajt som erbjuder många olika friluftsrelaterade produkter till rimliga priser.

Med hjälp av produktrecensioner från denna sajt, kombinerat med andra artiklar och omdömen skapade vi vår topplista som du snart har läst igenom.

Hur gick testerna av bärstolar till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi väl säga att livet snabbt kan förändras när du blir förälder, men det behöver inte vara slutet på dina vandringar och utflykter. Genom att få med ditt barn ut i naturen får du goda chanser att skapa minnen, men även möjlighet att ta med hela familjen på samma gång.

Om du är en aktiv människa som brinner för friluftsliv kan en bärstol vara a och o, speciellt för dig som precis blivit förälder. Med naturens hjälp får du också en stimulerande omgivning för ditt barn som i de allra flesta fall kan titta ut från stolen medan ni vandrar, samtidigt som du kan fortsätta hålla igång och vara aktiv.

En bärstol bör vara så bekväm som möjligt för dig som bär ditt barn, men också för barnet som sitter i stolen. Genom att ta en titt på våra toppval hittar du garanterat någon stol som passar, även om vi gärna tipsar om Osprey Poco Plus och Thule Sapling Elite som våra personliga favoriter.

Källor

Osprey Poco Plus

9.9

Pris

10.0/10

Bekvämlighet

10.0/10

Hållbarhet

10.0/10

Flexibilitet

9.5/10

Lämna en kommentar