Bästa hybridcykeln 2024 – Ett välbalanserat alternativ

Med en hybridcykel får du en blandning av en mountainbike och en vardagscykel, något som resulterar i en god balans som ger dig många olika fördelar. Du får bland annat fler växlar och kvalitativa bromsar, men framförallt en mångsidig utmanare som passar bäst för de användare som inte är helt säkra på vilken modell de vill ha.

Dessa cyklar passar bra att pendla med, men även lite mer underhållande cykling som offroad. I denna recension ska vi gå igenom de bästa alternativen som finns tillgängliga på den svenska cykelmarknaden gällande hybridcyklar, men vi delar även upp dem i tre distinkta prisklasser: Bäst & billigast, mellan och premium.

Detta gör vi främst för att ge dig våra egna favoriter att välja mellan, men även deras utmanare som också tål att jämföras. Du hittar alltså en hel del utmärkta alternativ i detta kompletta test, en aspekt som vi hoppas bidrar till ett lättare val i slutändan.

Vår favorit i kategorin Bäst & billigast valdes ut som Trek FX 3, en prispressad hybridcykel som snabbt blivit en favorit bland pendlarna. Mellanklassens vinnare blev i sin tur Bergamont Horizon 4, en fullutrustad utmanare som bland annat bjuder på kvalitetsdäck bra punkteringsskydd, men även effektiva reflexsidor som gör dig mer synlig i trafiken.

Premium kategorin fick också se en vinnare som denna gång blev Cannondale Quick 1, en högkvalitativ utmanare från kända Cannondale med alumiuniumram, punkteringsskyddade däck, samt en integrerad trådlös hjulsensor som kan kopplas ihop med din smartphone.

Bäst i Test bland hybridcyklar

Vi har under detta test av olika hybridcyklar besökt flera butiker och lånat olika cyklar som vi cyklar runt på ett antal dagar, samt läst flera olika tester i tidningar samt på olika hemsidor. Slutresultatet presenteras i denna artikel där tre bäst i test hybridcyklar valts ut, samt några utmanare.

Bäst & Billigast: Trek FX 3

TREK FX 3 test

Trek FX 3 är en ny utmanare inom kategorin hybridcykel, men anledningen varför den passar så väl som vinnare i kategorin Bäst & billigast beror dels på det rimliga priset, men också den avskalade utformningen utan pakethållare och skärmar. Du hittar däremot fästen för att anpassa cykeln ändå, samtidigt som komforten är hög för dig som behöver en rejäl pendlarcykel som klarar av det mesta.

Någa utmärkande egenskaper med Trek FX3 är följande:

 • Sportig och snabb tack vare den avskalade utformningen
 • Rimligt prissatt
 • Aluminiumram
 • Redo för komplettering av sensor för färddata till Garmin / Smartphone
 • Shimanokomponenter
 • Hydrauliska skivbromsar

Cirkapriset för Trek FX 3 hamnar på 8,290 kronor vilket är rimligt för de flesta användare som behöver en robust och pålitlig pendlarcykel som även klarar av turer i naturen.

Mellan: Bergamont Horizon 4

BERGAMONT HORIZON 4 test

Vår vinnare i mellanklassen, BERGAMONT HORIZON 4, resulterade i en mycket bra cykel för pendlaren som även ställer hårda krav på kringgutrustning som skärmar, pakethållare och stöd. Du hittar även ett dynamonav som driver belysningen i framlampan. Med en dämpad framgaffel och sadelstolpe får du även gott om komfort, oavsett om du cyklar i storstaden eller på landsbygden.

Några utmärkande egenskaper med mellanklassens vinnare är:

 • Aluminiumram med invändig vajerdragning
 • Skärmar, pakethållare, kedjeskydd och stöd
 • Dämpad framgaffel och fjädrande sadelstolpe
 • Justerbar styrstam för sadeln och ergonomiska handtag
 • Shimanoväxlar (3*8)
 • Anpassad för både grusväg och asfalt
 • Fram- och baklampor som drivs med dynamo
 • Schwalbes Road Cruiser däck av hög kvalitet som även är punkteringsskyddade
 • Hydrauliska skivbromsar från Shimano
 • Ramstorlekar hittas från 48 centimeter till 60 centimeter, samt att färgen är svart/röd.

Cirkapriset för Bergamont Horizon 4 landar på 9,490 kronor.

Premium: Cannondale Quick 1

CANNONDALE QUICK 1 test

Denna testvinnare, CANNONDALE QUICK 1, hamnade i premiumkategorin eftersom den bjöd på flest finesser, till exempel en vibrationsdämpande kolfibergaffel för ökad väghållning och komfort, Shimano 105-växlar, men även punkteringsskyddade däck från Schwalbe.

Cannondale är dessutom ett välkänt märke från USA som tillverkar kvalitativa cyklar för flera olika syften, men du kan även välja ramstorlekar från S, M, L och XL.

Några utmärkande egenskaper med Cannondale Quick 1 är:

 • Du kan montera till både skärm och pakethållare vid behov
 • Reflektiva dekaler och däcksidor för att öka din synlighet vid mörka tider på dygnet
 • Trådlös hjulsensor som är integrerad i framhjulet. Den är även kompatibel med din smartphone eller Garmin GPS via Bluetooth eller antenn.
 • Cannondale har en egen app för färddata, registrering, serviceintervall mm.
 • Automatisk sensor som startas så fort du börjar cykla
 • Styrstammen är redo för en mobilhållare

Cirkapriset för premium kategorins vinnare CANNONDALE QUICK 1 landar på 14,390 kronor.

Vem behöver en hybridcykel allra mest?

Om du har ett behov av en pendlarcykel som även klarar av skogscykling är en hybridcykel ett måste. De är väl anpassade för att klara av de flesta dagliga behov som du kan tänkas ha, samtidigt som de levereras i unisex modeller för både män och kvinnor i de allra flesta fall.

Anledningen varför de kallas för hybridcyklar är för att de är en korsning av en mountainbike och en racercykel. Bromsarna är effektiva och kvalitativa, samtidigt som styret är rakt och hjulen är smala. Tack vare de många användningsområdena som du kan använda en hybridcykel med har de också ökat i popularitet, något som gör att de passar alldeles utmärkt för dig som känner dig osäker inför ett eventuellt cykelköp.

I vår mening är det den dagliga användaren som ställer höga krav som behöver en hybridcykel allra mest, mycket tack vare de många praktiska egenskaperna som medföljer.

Köpguide hybridcykel

Det finns alltid saker att tänka på innan du gör ditt köp, men några viktiga punkter är användningsområde, vilken storlek på ramen du känner dig bekväm med, samt om du har möjlighet att prova cykeln innan du beställer den. Gällande hybridcyklar behöver du inte tänka särskilt mycket på själva användningsområdet eftersom de passar bra både för grusvägar och skogscykling, samt pendling till jobbet – men det kan däremot vara bra att prova storlekarna.

Om du har möjlighet att testa cykeln i en butik innan ditt köp rekommenderar vi att du gör det, särskilt om du vill känna på sadeln, växlarna, styret och hur bra den bromsar.

anvädningsområden för hybridcykel

Din första fråga att besvara innan du köper en hybridcykel är, hur och när du planerar att använda den. Visserligen så är en hybridcykel en bra cykel att välja om du är osäker på vilken typ av cykel som passar dig bäst, men trots hybridcykeln mångsidighet så är de ofta specialiserade inom vissa typer av situationer. Därför rekommenderar vi alltid att man tänker igenom sina behov innan man börjar leta efter den bästa hybridcykeln.

Idag finns det ett stort utbud av olika cyklar på marknaden, allt från liggande cyklar, trehjulingar och mountainbikes samt massa olika därimellan. Nedan hittar du kortare beskrivningar av de olika vanligaste cyklarna idag. Detta underlättar förhoppningsvis ditt val av hybridcykel.

MTB

MTB är en förkortning för terrängcykel eller mountainbike. Kännetecken för MTB är att dom har en tjock ram samt ofta tillverkade av aluminium. Växlarna hos en MTB sitter utanpå och dom kommer med kraftiga däck vilka hanterar skogsstigar och ojämn mark utam problem.

En MTB är en typ av cykel som överlag har fler växlar än en vardagscykel, ofta upp till 30 växlar. Denna typ av cykel lämpar sig för offroad körning. Då stänkskärm och skydd för kedjan oftast saknas hos en MTB måste man tänka på vilka kläder man har på sig så att dom inte fastnar i kedjan.

Vardagscykel

Som namnet antyder så är en vardagscykel en ganska enkel cykel. Styrkan hos en vardagscykel är att den är tålig och klarar att stå utomhus i regn och skur. Med detta sagt är det ändå så att alla cyklar mår bäst av att förvaras inhomhus eller i alla fall under tak, t.ex. i ett cykelskjul. Men med en vardagscykel har man ett extra skydd i allmänhet.

En annan bra sak med vardagscykeln är att du inte behöver fundera på vilka kläder du bör ha på dig då det går bra med alla slags kläder. Det går lika bra med arbetskläder, finkläder, badkläder eller vardagskläder då du inte behöver oroa dig för att något ska fastna i kedjan.

De flesta vardagscyklar har upp till åtta växlar, stänkskärm och pakethållare. Detta är praktisk om du behöver uträtta olika ärenden med din vardagscykel, t.ex. handla lite mat på vägen, eller transportera något som t.ex. en picnic-korg.

Ett annat kännetecken för en vardagscykel är att den har en handbroms för framhjulet samt en fotbroms för bakhjulet. Enkelt sagt så är detta en cykel som främst lämpar sig för vardagscykling och stadscykling.

Hybridcykel

Hybridcyklar är en slags kombination av MTB och vardagscykel och inom begreppet hybridcykel finns det flera olika varianter. Vissa kommer med pakethållare och stänkskärm och andra hybridcyklar kommer utan detta.

Med rätt val av hybridcykel så är du rustad för både natursköna åkturer likväl som cykelturer till och från jobbet. Hybridcykeln är sportig och stark ofta ofta är det lätt att glömma bort att den kan komma utan kedjeskydd, värt att tänka på beroende på vilka kläder du tänkt använda när du ska cykla med din hybridcykel. Detta går ofta enkelt att lösa genom att ha med sig ombyte till t.ex. jobbet så att du cyklar med speciella kläder.

Tips inför inköp av hybridcykel

Här kommer några extra köptips för dig som funderar på att köpa en hybridcykel. När det gäller bromsar rekommenderar vi en handbroms som fungerar till både fram- och bakhjulet för bästa resultat.

Sadeln hos hybridcykeln är också en viktig detalj, som ofta förbises. Se till att välja en hybridcykel med en riktigt bekväm sadel. Risken är annars att du ont i baken efter längre cykelturer och kanske till sist väljer bort att använda din hybridcykel. Se till att provsitta och gärna prova cykla en vända innan du köper.

När det gäller styrets höjd så är det en smaksak och vad du själv föredrar. Lägre styren kommer med nackdelen att du som ovan kan få ont i nacken vid längre turer samtidigt som dess fördel är bättre viktfördelning mellan fram- och bakhjulet. Detta minskar i sin tur luftmotståndet vilket gör det lättare att cykla i motvind. Högre styre ökar komforten hos din hybridcykel och gör att du sitter mer bekvämt..

Hybridcyklar som utmanar

Vi har redan valt ut tre bäst i test hybridcyklar men i vår test av hybridcyklar hittade vi ett antal andra cyklar som verkligen utmanade våra vinnare om vinnarplatserna. Nedan är några hybridcyklar som vi också kan rekommendera.

Specialized Sirrus Sport

SPECIALIZED SIRRUS SPORT test

En av våra utmanare blev Specialized Sirrus Sport, en perfekt pendlarcykel med ett avskalat utseende. Den lämpar sig väl både för träning och pendling, samt att det sportiga utseendet gör att den ser riktigt tuff ut. Kolfibergaffeln håller ned vikten samtidigt som du får en god väghållning med hög komfort, men du får också hydrauliska bromsar, Shimanoväxlar och punkteringsskyddade däck.

Samtliga kontaktpunkter med användaren är utrustade med ergonomiskt utformade ”Body Geometry” produkter. Du får även med fästen för skärmar och pakethållare, samt att cirkapriset är satt relativt lågt.

Scott SUB Cross 20 Dam 2019

SCOTT SUB CROSS 20 DAM 2019 test

Nästa utmanare är faktiskt en damcykel från Scott som bjuder på ett rimligt pris, utmärkta komponenter som hydrauliska skivbromsar, samt lite bredare däck för ökad komfort. De greppar också bättre i lite sämre underlag vilket är ett plus, samtidigt som framgaffeln är dämpad för en bekväm pendling.

Även om detta är en damcykel är det även herrar som uppskattar denna modell, mycket tack vare att det är lätt att kliva på cykeln då ramen är sänkt. Om du är ute efter en komfortabel åktur oavsett underlag kan Scott SUB Cross 20 vara ett utmärkt val. Cirkapriset är också satt på hyfsat låga 8,990 kronor vilket är överkomligt för de flesta användare.

Merida Speeder 400

MERIDA SPEEDER 400 test

Vår sista utmanare blev en rejält utrustad variant från Merida som heter Speeder 400. Den bjuder bland annat på trippelreducerad aluminiumram, hydrauliska skivbromsar, Shimano 105-komponenter och vibrationsdämpande kolfibergaffel. Den sportiga utformningen gör att den passar båda könen, men gör den också till ett utmärkt val när du behöver en snabb cykel till jobbet som även klarar av skogsturer eller upptäcktsfärder.

Komforten är hög och den är även förberedd för både skärmar och pakethållare. Cirkapriset landar på 14,990 kronor och den blir således en utmanare till vår vinnare i premium kategorin.

Frågor och svar om hybridcyklar

Du kanske redan har bestämt dig för vilken hybridcykel som ska köpa men vi rekommenderar ändå att du först tar del av våra svar på vanliga frågor relaterade till att köpa och äga en hybridcykel.

Varför ska jag välja en hybridcykel?

Om du är ute efter en cykel som klarar av det mesta bör du välja en hybridcykel. De är särskilt anpassade för terräng och stadscykling vilket gör dem till utmärkta alternativ när du har bredare krav på din cykel, men du får också högkvalitativa komponenter ”på köpet”.

Hybridcyklar är tillverkade för flera syften och det är också därför som de erbjuder bättre bromsar än vanligt, men också grövre däck. Ramen är oftast av aluminium och kolfiber för att göra den lätt och smidig i stadstrafik, men cykeln är ändå robust nog för att klara av krävande skogsturer när du känner för det.

Vilka hybridcyklar är bäst för mig som enbart pendlar till jobbet?

Du som pendlar i städer eller i bebyggelse behöver oftast lite mer praktiska finesser som skärmar och pakethållare, något som oftast går att få som tillval i hybridcyklar. Det finns också modeller som erbjuder dem direkt vid köp, och dessa rekommenderar vi för dig som främst kommer använda cykeln för pendling. Du har dock alltid valet att ge dig ut på en skogstur om du vill det, något som också är den största styrkan med dessa cyklar.

Vilka egenskaper är viktiga att tänka på när jag planerar köpa hybridcykel?

Något som är bra att fundera över vid inköp av hybridcykel är exempelvis att du hittar en broms som tar både på fram- och bakhjulet, att sadeln är bekväm att sitta på, eller att styrets höjd kan anpassas till din kroppstyp och längd. När det gäller hybridcyklar specifikt är det bra att se över växlarna eftersom de skiljer sig åt en hel del. Vissa modeller har fler växlar än andra och du som användare har alltid det sista ordet när det kommer till antal växlar och hur du vill ha det.

Ramstorlekarna spelar också en betydande roll på hybridcykeln eftersom de anpassas enligt cyklistens kropp. Du hittar flera olika ramstorlekar på samtliga cyklar som vi har recenserat här, något vi tycker är viktigt att nämna.

Hur gick testerna av hybridcyklar till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

En hybridcykel är en cykel som du främst bör köpa när du behöver en riktigt mångsidig cykel, eller när du känner dig osäker på vilken cykel du egentligen mest behöver. Hybridcyklar är väldigt mångsidiga och passar både för skogsstigar och asfalterade vägar och cykelbanor.

I detta omfattande test av hybridcyklar har vi presenterat tre olika bäst i test hybridcyklar, från en billig hybridcykel som presterar riktigt bra, till en dyrare men mycket mer premium hybridcykel som verkligen ger dig en toppencykel. Nedan sammanställer vi våra bäst i test hybridcyklar för att underlätta ditt val.

KategoriHybridcykelCirkaprisBästa pris
Bäst & BilligastTrek FX 38,290 krCykloteket.se
MediumBergamont Horizon 49,490 krCykloteket.se
PremiumCannondale Quick 114,390 krCykloteket.se

Källor

Cannondale Quick 1

9.9

Flexibilitet

10.0/10

Hållbarhet

10.0/10

Pris

10.0/10

Komfort

10.0/10

Känsla

9.5/10

Pros

 • Prisvärd
 • Skön att cykla med
 • Många bra egenskaper

Lämna en kommentar