Bästa familjetältet 2024 – praktiska tält för 4 eller fler personer

Om du är ute efter en guide som går igenom familjetält har du verkligen hittat rätt. Vi har samlat de allra bästa familjetälten på marknaden för att erbjuda dig en liten lista på de mest användbara alternativen, men ger dig också tips på vilka av dem som lämpar sig bäst för minst fyra personer.

Glöm de tunga och gamla tälten och förbered dig inför nya och moderna lösningar, bland annat via vår personliga favorit Primus Bifrost H6 som är ett perfekt alternativ för familjecamping.

Bäst i Test bland familjetält

Nedan går vi igenom de allra bästa tälten på den svenska campingmarknaden just nu, något som ger dig ett antal alternativ att titta lite närmare på. Du kan bland annat titta lite närmare på de olika finesserna och fördelaktiga egenskaperna, men också hur prisbilden ser ut för att passa din personliga budget.

Vaude Drive Van XT 5P

VAUDE DRIVE VAN XT 5P test och recension

Med ett biltält från Vaude får du enormt med plats för alla familjemedlemmar, särskilt för dig som kör e minibuss eller en större bil som stadsjeep eller andra liknande modeller. Med det robusta och självbärande tältet får du alltid möjlighet till camping, samtidigt som vestibulen är perfekt för en fikastund, eller när det är dags för lunch och middag.

Vaude Drive Van XT 5P är anpassad för fem personer, men tack vare att du kan stå upprätt i mitten är den smidigare än traditionella tält. Det är dessutom oerhört enkelt att montera, vindstabilt och erbjuder dessutom två ingångar.

Vikten ligger på 14,5 kilo och packmåttet är endast 70×38 centimeter vilket gör det till ett utmärkt alternativ vid lite längre resor. Materialet är tillverkad av 100 % Polyester och du får också en beläggning av Polyuretan på 3 000 millimeter i vattenpelare. Cirkapriset är också rimligt för det du får, även om du får betala lite mer jämfört med ett traditionellt tält. Priset är satt på 12,145 kronor.

Heimplanet Nias, Classic

HEIMPLANET NIAS, CLASSIC test och recension

Om du vill ut och tälta med hela familjen kan du med fördel välja Heimplanet Nias, ett specialanpassat tält för 4-6 personer som även erbjuder en tvårumsdesign. Detta ger dig mer flexibilitet för sovplatserna, samtidigt som själva tältet går att blåsa upp med hjälp av en pump så att du slipper själva monteringsprocessen.

Ramen är tillverkad via en så kallad dubbelkonstruktion som erbjuder en extra tät luftblåsa, samt att du får tillgång till fyra olika kammare med egna ventiler. Tack vare utformningen av detta tält kan du justera det för enkel förvaring av dina saker, eller så kan du helt enkelt välja att plocka bort ett av rummen. Materialet i sin tur består av PU-laminerad Polyester med 5000 mm vattenpelare.

Detta tält väger 6,8 kilo och höjden ligger på 153 centimeter, samtidigt som packmåttet är på 60x30x25 centimeter. Total golvarea är 9,9 kvadratmeter medan vestibuldelen ligger på 2,9 kvadratmeter. Cirkapriset är något högre tack vare den unika konstruktionen och den snabba monteringen, men det landar ändå på hyfsat rimliga 11,800 kronor.

Primus Bifrost H6

PRIMUS BIFROST H6 test och recension

Om du letar efter ett tält med plats för upp till 6 personer är Bifrost H6 ett passande alternativ, särskilt med tanke på att det är uppdelat på två olika sovutrymmen som möts via ett vardagsrum i mitten.

Denna konstruktion är fördelaktig för dig som vill njuta av mer rörelsefrihet i ditt tält, samtidigt som komforten också höjs. Tack vare de olika ventilationsöppningarna får du gott om luftflöde, men den levereras även med myggnät som eliminerar insekter som mygg.

Detta är verkligen ett väldigt mångsidigt tält som kan tas med på campingresor, vandringar i fjällen, eller som ett extra utrymme ute på gården för barnen i familjen. Några utmärkande egenskaper med Bifrost H6 är att du får ett material av PU-belagd polyester, insynskyddade fönster, stormlinor, stänger för att kunna ställa upp dörren, samt aluminiumbågar för ökad stabilitet.

Företaget Primus som tillverkat tältet har länge varit inriktad på friluftsmarknaden genom att lansera så kallade Primuskök, ett välkänt begrepp bland jägare och naturintresserade. Dessa började tillverkas redan 1892 via J.V Svensons Fotogenköksfabrik och idag står varumärket fortfarande kvar. Dels beror det på innovativa lösningar, men även tack vare den höga kvaliteten på produkterna.

Vikten i sin tur ligger på 10,7 kilo, vattenpelare på 3000 millimteter, samt mått på 230 x 610 x 200 millimeter. Med ett lägre cirkapris på 6,995 kronor passar den även för den lite mer budgetinriktade köparen.

Outwell Airville 6sa

OUTWELL AIRVILLE 6SA test och recension

För dig som behöver mer plats än vanligt kan det vara värt att ta en titt på Airville 6SA, ett campingtält från Outwell med plats för 6 personer. Du bjuds även på två mörklagda ”Ambassador Master-sovrum”, innerdörrar, en liten lounge vid ena ”vingen”, samt fyra blixtlås i fronten för en fullstor öppning.

Det som skiljer detta tält lite från mängden är full ståhöjd i samtliga utrymmen, samt andra finesser som separata och formade luftkanaler, externa ventiler, magnetstängd innerdörr, tonade fönster, vattentätt golv, samt 600 millimeter i vattenpelare på ytterduken.

Andra fördelar är nätfickorna i innertältet för praktisk förvaring, förstärkningar vid alla utsatta platser, yttertält med täta sömmar god ventilation tack vare ”Rear Ventilation” systemet, men även medföljande transportväska på hjul för att slippa bära omkring på tältet innan resning.

Cirkapriset för detta lyxiga familjetält blir 16,495 kronor.

Bergans Wiglo® Lt 6-pers Tent

BERGANS WIGLO® LT 6-PERS TENT test och recension

Att få plats med hela familjen behöver inte längre bli en utmaning tack vare tält som Wiglo Lt från Bergans med sovplatser för 6 personer. Du får även utrymme för all packning, samtidigt som tältet är tillverkad av ett slitstarkt ripstop material i nylon.

Om du behöver både hög komfort och bra skydd utan att tumma på något är detta ett utmärkt alternativ, särskilt tack vare Polyuretan beläggningen på ytterduken med 2000 millimteter i vattenpelare.

Den totala vikten ligger på 8,85 kilo, samt att innermåtten är på 300 x 280 x 190 centimeter. Själva materialet tyget är tillverkat av består av både nylon och Polyuretan, men golvet består även av 7000 millimeter i vattenpelare vilket underlättar campingupplevelser även under regniga dagar.

Andra finesser som är värda att nämna är de många stormlinorna som ingår, en stor huvudöppning framtill, två öppningar vid sidorna, samt myggnät vid samtliga av dem. Cirkapriset för detta familjeanpassade tält blir 10,995 kronor och det är norska Bergans som står för kvaliteten, ett företag som är känt världen över då de tillverkat friluftsprodukter sedan 1908.

Observera att det även finns två färgalternativ att välja mellan: Röd och ”Fog Blue”.

Outwell Rosedale 5pa

OUTWELL ROSEDALE 5PA test och recension

Med Rosedale 5Pa får du både ett rymligt tält anpassad för camping för upp till 5 personer, men även tre rum för enklare sovplatsindelning. Du kan även stå upp i detta tält tack vare den generösa ståhöjden, men ventilationen är också utmärkt med hjälp av de förformade luftkanalerna.

På den vänstra sidan hittar du ett stort fönster och den regnsäkra sidodörren skyddar lite extra vid dåligt väder. I sovrummen hittas nätventilation för ökad sovkomfort, medan innerdörren kan stängas via magnet. Själva materialet är också slitstarkt och vattentätt med 4000 millimeter i vattenpelare på ytterduken.

Andra nämnvärda finesser är de justerbara linfästena, kabelgenomföringspunkterna, tak i varma färgtoner som skapar mer ljus, förstärkningarna och den komprimerbara bärväskan. Totalvikten i sin tur ligger på 18,2 kilo och yttermåtten är 495 x 310 x 210 centimeter. Detta är alltså en av de större tälten vi tog med i vår recension när det gäller familjeanpassade alternativ.

Med två ingångar, material av Polyester och gott om vattenpelare är den dock anpassad även för krävande väderlekar. Cirkapriset för tältet landar på ett ganska lågt pris med tanke på hur stort det är, du behöver faktiskt inte spendera mer än 9,845 kronor.

Helsport Finnmark

HELSPORT FINNMARK test och recension

Med Finnmark 6-8 Complete från Helsport får du ett tält som har plats för upp till 8 personer, något som passar allra bäst för större familjer eller för dig som föredrar lite mer utrymme. Detta är även en kåta som innehåller ett justerbart innertält som går att sänka på insidan, men även ett golv med öppning för eld eller gropar.

Detta tält har även två ingångar, stormklaffar, stormlinor och fästpunkter för en ökad stabilitet, samtidigt som du får två cirkulationsventiler för ett förbättrat luftflöde. Med en enda aluminiumstång för uppsättning sker det både snabbt och enkelt, samt att tältet är utrustad med myggnät, justerbar toppöppning, dubbla blixtlås och extra förstärkta stormlinefästen.

Tältet är utrustad med 3000 millimeter i vattenpelare på ytterduken, samt 5000 millimeter på golvet vilket försäkrar en torr och behaglig upplevelse även vid regniga nätter. Totalvikten ligger på 9,38 kilo och materialet som dukarna är tillverkade av är Polyester, ett av de vanligaste som används för tält idag.

Företaget Helsport fick sin början redan 1951 och ägs fortfarande av en norsk familj som tillverkar välutrustade och hållbara tält. Cirkapriset är inte det lägsta, men för 13,095 kronor får du ett utmärkt familjeanpassat tält med plats för maximalt 8 personer, även om den är avsedd för 6 personer i vanliga fall. Om du föredrar en kåta istället för ett traditionellt tält kan Finnmark 6-8 Complete bli din nya favorit!

Vem behöver ett familjetält allra mest?

Familjetält är särskilt anpassade för en barnfamilj, eller för större sällskap som föredrar att sova eller umgås i samma tält. Det kan passa bra i de lägen där utrymmet i bilen är ett problem, eller för resor där det faktiskt räcker med ett tält istället för flera stycken.

Tack vare att de nya modellerna har gott om plats kan du även förvara leksaker, kläder, packning och andra nödvändiga prylar inne i tältet. På detta sätt slipper du ha saker utomhus som du är rädd om. Ett familjetält fyller även andra funktioner, bland annat som extra rum för dina gäster om du inte har ett gästhus tillgängligt, en lekplats för barnen som kan smälla upp ett tält på gården, eller för dig som bara vill ha mer utrymme än vanligt.

Köpguide för familjetält
Exempel på ett familjetält

Många familjetält är även högre vilket ger dig möjligheten att stå upp i tältet, något som ofta saknas i de mindre modellerna. Först och främst är de dock anpassade för både vuxna och barn, och du har dessutom väldigt ofta separata sovrum vilket gör dem lite lyxigare än tält för 2 eller 3 personer, något som kan vara bra att sätta på minnet.

Köpguide för familjetält

Om du går i tankarna om att köpa ett familjetält krävs det inte särskilt många förkunskaper, men det som är viktigt att tänka på är själva egenskaperna som funktioner, vattenpelare, storlek i kvadratmeter, men även pris vilket alltid spelar en betydande roll.

Om du ska ut på korta utflykter bör du kanske inte satsa på den dyraste modellen som är utrustad för allt som naturen kan slänga din väg, utan då är det förmodligen bättre att satsa på ett luftigt och lätt alternativ istället.

Några av de mest relevanta frågorna som en potentiell köpare bör ställa sig är:

  • Hur många ska få plats i tältet?
  • Hur mycket väger tältet nedpackat?
  • När på året ska tältet användas?
  • Vilka aktiviteter passar tältet för?
  • Ska tältet vara ett tunneltält, eller ett självstagande sådant?

Hur många ska bo i tältet?

Detta skiljer sig självklart beroende på hur stor din familj är, eller hur många personer som ingår i sällskapet. Förutsättningen är dock att ni är fler än 4 eller 5 personer och då utesluts alla mindre modeller per automatik.

Något som kan vara bra att tänka på är om tältet ska ha extra utrymme för packning eller aktiviteter inne i själva tältet. Om inte så kan det faktiskt fungera bra med ett fyrmannatält också, eller varför inte ett tremannatält beroende på antal personer. Barn tar alltid mindre plats och i vissa fall kan det faktiskt vara bättre med ett lite mindre tält för att slippa bära på tunga packningar.

Utrymme – packvolym och vikt

Gällande denna fråga handlar det mer om logistik, alltså hur krångligt det ska behöva vara att frakta tältet till en utvald plats. Är man flera personer i sällskapet brukar dessa problem inte behöva bli så stora, men det kan ändå vara bra att tänka på. Andra anledningar varför packvolymen spelar roll är om bilen ni har tältet i är litet eller fullpackat med andra saker som ryggsäckar och liggunderlag.

Utrymme i familjetält

Klimat och årstid

Du kanske inte visste om detta, men det finns faktiskt tält för 3 och 4 säsonger. De som benämns som 3-säsongstält lämpar sig bäst för vår, sommar och höst medan 4-säsongstälten även klarar av minusgrader och tuffare klimat.

De mer krävande väderlekarna gör 4-säsongstält kraftigare och bättre utrustade för regn, vind och snö. De används dessutom av avancerade användare som bergsbestigare eller vintercampare som fiskar i frusna sjöar. Tack vare att ventilationen kan stängas av helt och hållet, samt att du hittar fler stormlinor gör dem till bättre alternativ för krävande utflykter. Detta kanske inte är något som en barnfamilj gör kontinuerligt, men det finns alltså alternativ för alla slags sällskap vilket kan vara värt att veta om.

Vilka aktiviteter passar tältet för?

Vilka slags aktiviteter som du är ute efter spelar också en avgörande roll i ditt val av tält. Det handlar givetvis om årstid och väderlek, men det avgör dessutom vilket slags tält som behövs. Om syftet är att endast spendera en natt i vildmarken under sommarhalvåret kanske det räcker med ett enklare och billigare tält, men om utflykten ska ske i en tuff miljö som vildmarkscamping under vinterhalvåret är vi säkra på att du bör införskaffa ett mer robust och tåligt alternativ.

Vattenpelare bör dock alltid tas i beaktning då det faktiskt kan börja regna när som helst, något som i värsta fall kan förstöra din utrustning då vattnet tränger igenom ytterduken, eller om golvet inte är vattenskyddat.

Det är bara onödigt att betala för mycket för ett tält som är alldeles för välutrustad för enklare campingresor, även om det kan göra upplevelsen mer behaglig. Vår rekommendation är därför att du tänker först på aktiviteterna i fråga, innan du bestömmer dig för att beställa hem ditt tält.

Tunneltält eller självstagande tält?

Med ett självstagande tält innebär det att tältet står upp med hjälp av bågarna, samtidigt som den är bäst lämpad för underlag där det är krångligt att fästa markpinnar. Det kan alltså innefatta klippor, eller små öar där kajakpaddlare bestämmer sig för att övernatta.

Ett självstagande tält har också en högre takhjd vilket gör det enklare för dig som gillar att ställa dig upp inne i tältet, men också för att skapa en sval miljö under sommarhalvåret. Ett tunneltält kräver i sin tur både markpinnar och stormlinor vid resning, men de är däremot mindre till storleken och anpassade för mer krävande klimat där snöfall tillhör vanligheterna.

För dig som sysslar med fjällvandring, skidåkning eller isfiske kan vi rekommendera tunneltält då de även erbjuder enklare montering. De är ofta även anpassade för vinterhalvåret då snön har en tendens att blåsa in i tältet, något som förhindras genom att tunneltälten går hela vägen ner till marken.

Hur valdes vår topplista av familjetält ut?

Vi granskade både de mest populära tälten på marknaden just nu, samt många av våra egna personliga favoriter bland familjetält. Utöver detta läste vi omdömen av samtliga, samt granskade tester och åsikter från kunder som redan inhandlat många av de tillgängliga tälten.

Utöver detta försökte vi också få till en bred prisbild för att du enklare ska kunna välja ut rätt modell, samtidigt som vi riktar in oss mot familjer eller grupper som inte har särskilt bred erfarenhet av camping. Detta var också anledningen varför vi inte tog med de allra dyraste tälten, även om vi hade med ett antal premium modeller som är anpassade för krävande klimat.

Finnmark 6-8 Complete från Helsport är till exempel ett sådant alternativ, men det är även en kåta som är särskilt framtagen för vinterhalvåret för dig som vill ha ett kvalitativt alternativ som klarar av det allra mesta. Outwell Airville 6SA var däremot en lyxvariant som är bättre lämpad för enklare camping med hög komfort. Detta innebär också att du hittar alla slags tält i denna guide.

Hur gick testerna av familjetält till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av familjetält

Som du säkert märker finns det väldigt många val du kan göra som konsument när det kommer till familjetält. Det finns en uppsjö av olika modeller som är anpassade för diverse aktiviteter vilket ökar bredden på den svenska friluftsmarknaden, samtidigt som både campingentusiaster och extremanvändare enkelt hittar lämpliga varianter.

Läs gärna vad vi själva anser är av största vikt när det kommer till valet av tält, men kolla också igenom våra alternativ som vi ansåg passade allra bäst för lite större grupper, eller för dig som vill ge dig ut på en utflykt tillsammans med dina barn. Du behöver däremot inte begränsa dig till enbart våra toppval, det finns gott om tält att välja mellan i butikerna som vi samarbetar med. Vilket val ni än fastnar för är vi säkra på att vår text underlättar i beslutsprocessen. God tur!

I detta omfattande test av familjetält har vi presenterat flera olika bäst i test familjetält som fungerar riktigt bra. Nedan sammanställer vi våra topp tre bäst i test familjetält för att underlätta ditt val.

FamiljetältCirkapris
VAUDE DRIVE VAN XT 5P12,145 SEK
HEIMPLANET NIAS, CLASSIC11,800 SEK
PRIMUS BIFROST H66,995 SEK

Källor

Primus Bifrost H6

10

Utrymme

10.0/10

Hållbarhet

10.0/10

Komfort

10.0/10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar